Koprodukcijska predstava "Pedagogija otpora Branka Ćopića" gostovala u Zagrebu i Beogradu

Koprodukcijska predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića”  zasnovana na liku i djelu slavnoga pisca, proteklih dana imala je dva izuzetno uspješna regionalna gostovanja: sinoć u Beogradu, u okviru prvog Reflector teatar festivala DorcolPlatz, te u prošlu nedjelju na sceni zagrebačkog Exit teatra.

Riječ je o koprodukcijskom projektu  Centra OMAHA iz Cazina, Kulturnog centra Bihać, Kulturnog centra Novi Pazar i Narodnog pozorišta Tuzla, čiju dramaturgiju i režiju potpisuje Zlatko Paković.  Igraju glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, sa glumcima Pozorišne scene Krajine: Adnan Omerović, Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Erna Begatović i Mirza Salihović.

Muziku za predstavu potpisuje kompozitor Jasmin Hadžisadiković.

Prema riječima autora i reditelja Pakovića, „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ bazira se na umjetnosti i vještini glume, lišena je svega suvišnog, kako bi tema otpora došla do svog najdubljeg izraza. Predstava ističe nadljudsku potrebu čovjeka da kaže „DA“ kada treba, odnosno „NE“, kada nešto nije istinito.

Predstava je to o našoj savremenosti, a Branko Ćopić se ukazao kao čovjek koji nam se obraća iz budućnosti”-zapisao je reditelj Paković povodom premijernog izvođenja predstave na sceni NP Tuzla, oktobra 2022.

Kako se navodi u saopćenju Narodnog pozorišta Tuzla, ova predstava je sklopljena od devet scena, kroz koje se propituju odnosi i sukobi autoriteta i poslušnika, položaj boraca iz nedavnog rata, mjesto i uloga žene u društvu danas, prijetnje ISIL-ovaca svakome koji ne misli isto kao oni, migranti u potrazi za novim domom, a svaka scena vijerno dočarava stvarnost u kojoj živimo.

Kako za Lupiga.ba piše teatarski kritičar Mladen Bićanić, reditelj Paković Branka Ćopića ne doživljava (samo) kao pisca za djecu, već kao odgajatelja koji nas vlastitim primjerom podučava otporu. 

 „Stari je pedagog, pisac za omladinu i revolucionar, izvršio samoubojstvo: gotovo ritualno, kao performans. Pedagoški performance par excellence, performans jednog starca koji je sa svojim idealima ostao sam, bez ijednog suborca. Posljednji partizan, posljednji socijalista, posljednji Jugoslaven, posljednji pedagog otpora”, opisuje Paković Ćopićevu dosljednost iz koje i danas imamo štošta naučiti.

Ramiz Huremagić iz Centra OMAHA za Lupiga.com o predstavi „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ kaže: „Mi inače na nju gledamo kao na naš skromni doprinos pokušaju da očuvamo sve ono što Branko jeste bio i šta mu je bila životna misija. Tako da je logično da predstava obiđe Brankove gradove, a i sam Branko s nama. Osim Bihaća, tu su Zagreb i Beograd, a u decembru igramo i u Sarajevu. Na određeni način bih se usudio reći da je Branko naša štafeta.

Najmanje što zaslužuje, jeste da se ukaže u svim ovim sredinama koje su se, uglavnom i u potpunosti, odrekle našeg Brančila. No, mi smo ubijeđeni da širom nam bivše zemlje još uvijek žive ljudi koji znaju koliko je Ćopić bitan, i što je još važnije – relevantan. Nažalost, među ovim gradovima nema Brankove rodne Bosanske Krupe, koja još nije našla za potrebno i shodno da vrati sebi svog Branka. Biće da još nije vrijeme za tako nešto“- kazao je Ramiz Huremagić.

“Pedagogija otpora Branka Ćopića“ imala je praizvedbu  u junu prošle godine, kao inicijalna predstava novouspostavljene Pozorišne scene Krajine u Bihaću. Ujedno, ovo je prva predstava koja je u potpunosti producirana na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih trideset godina.

Narodno pozorište Tuzla je već imalo uspješnu saradnju sa rediteljem  Pakovićem, na produkcijama predstava „Crkva Bosanska“, za koju Paković potpisuje scenarij i režiju, te produkciji predstave „Hamlet“ Williama Shakespearea, koju je Paković režirao koncem 2021.godine.

Predstavi  “Pedagogija otpora Branka Ćopića” tokom produkcije u potpunosti je otkazano finansiranje zbog “političke osjetljivosti” u izbornoj godini.

„Pozorišna scena Krajine je, doslovno, morala pokazati šta znači pružiti otpor i ne saviti kičmu.

Publika je naše jedino mjerilo i sud!”-navode iz Centra OMAHA.

federalna.ba

pozorišna predstava
Zlatko Paković Oslobođeni Mostar pozorišna predstava predstava Dragan Markovina
0 05.02.2024 19:17
pozorišna predstava
0 02.02.2024 08:55
pozorišna predstava
0 01.02.2024 13:56
pozorišna predstava
0 01.02.2024 10:21