videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Konaković u Hrvatskoj, u junu zajednička sjednica

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se s predsjednikom i premijerom Hrvatske, te ministrom vanjskih i evropskih poslova. Razgovarali su o zajedničkoj saradnji, pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji, ali i brojnim problemima koje treba riješiti među kojima su izmjene Izbornog zakona naše zemlje. Danas nisu govorili o potencijalnim rješenjima, ali to namjeravaju učiniti u junu na zajedničkom sastanku Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Učvršćivanje i unapređenje svih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine istaknuo je kao cilj svoje prve zvanične posjete Hrvatskoj ministar Konaković. Održao je sastanke s hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih odnosa, predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Istaknuta je važnost bilateralne i privredne saradnje zemalja, ali i spremnost za rješavanjem brojnih problema.

“Taj val dobre energije pokušavamo iskoristiti da u kraćem roku brzo dođu na sto teme koje su pozitivne kao što je to južna interkonekcija, jonske autoceste, ali i one koje treba rješavati u svjetlu nekih interesa oko kojih možda nemamo potpunu saglasnost - riječ je o Trgovskoj gori, imovini i potencijalnom aerodromu u Trebinju”, naveo je Konaković.

“U novom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čiji je Konaković član, vidimo proevropskog partnera s kojim možemo jačati suradnju u svim bilateralnim odnosima, multilateralnim formama kao i na području evropskih integracija kojih je Hrvatska iskreni zagovaratelj”, kazao je ministar Grlić Radman.

Osim podrške na evroatlanskom putu, kao pitanje od izuzetnog značaja naglašene su izmjene Izbornog zakona i djelimične izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Grlić Radman je istakao da se nada da će Bosna i Hercegovina u skladu s koalicionim sporazumom izvršiti potrebne reforme u dogovorenom roku, a to je šest mjeseci nakon što vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini bude formirana.

I Konaković je naglasio važnost ovog, ali i drugih pitanja o kojima će, kako kaže, više razgovarati na zajedničkom sastanku Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je planiran za juni ove godine. Konaković naglašava važnost da pri izmjenama Izbornog zakona dođe do implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. 

“Očekivali smo da je tema izbornog zakonodavstva jako važna i za hrvatske vlasti i za nas u Bosni i Hercegovini. Nisam prvi koji je govorio u svjetlu činjenice da nije fer da Hrvatima u Bosni i Hercegovini biramo člana Predsjedništva, prije mene su to govorili i Silajdžić i Bakir Izetbegović i Radončić i reis Kavazović. Danas nismo razgovarali konkretno o spomenutim temama. Tempirali smo to da s nekim konkretnim rješenjima do 6. mjeseca izađemo na zajedničkoj sjednici. Neka koja su kompleksnija neće biti ni do tad spremna. U koalicionom sporazumu koji smo zajedno potpisali stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini”, istakao je Konaković.

Ova izjava izazvala je mnoštvo reakcija u Bosni i Hercegovini zbog tumačenja da će Hrvatska vlada imati utjecaj na izborne reforme. Ipak, iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje, nakon sastanka s predsjednikom Vlade Hrvatske, u saopćenju je jasno navedeno da je pitanje izbornog zakonodavstva isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine koje treba rješavati.

federalna.ba

Elmedin Konaković Hrvatska Bosna i Hercegovina Gordan Grlić Radman Andrej Plenković Zoran Milanović