Konaković i Ademović odali počast prvom ministru vanjskih poslova RBiH dr. Irfanu Ljubijankiću

Konaković i Ademović odali počast prvom ministru vanjskih poslova RBiH dr. Irfanu Ljubijankiću

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Parlamanetarne skupštine BiH doputovali su u posjetu Unsko-sanskom kantonu.

Na početku dvodnevne posjete Konaković i Ademović su posjetili mezar i odali počast dr. Irfanu Ljubijankiću, prvom ministru vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine, koji je ubijen u rušenju helikoptera 28. maja 1995. godine iznad Cetingrada u Republici Hrvatskoj.

Ministar Konaković i predsjedavajući Ademović su zajedno sa delegacijom, u kojoj su bili federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić, te predsjednik Naroda i Pravde Unsko-sanskog kantona Halil Bajramović, proučili Fatihu i položili cvijeće na mezar prvog ministra vanjskih poslova RBiH.

- U našem programu je dolazak u Bihać na zadnji ovogodišnji iftar i Bajram-namaz sutra. Naša praksa u posljednjih nekoliko godina je da klanjamo bajrame sa ljudima koji žive van Sarajeva. Jedno od mjesta na koje trebam dođi, pogotovo sada kada obnašam poziciju ministra vanjskih poslova, jeste mezar bivšeg ministra vanjskih poslova BiH rahmetli dr. Irfana Ljubijankića koji je u kratkom periodu obnašanja ove funkcije ostavio dubok trag i uradio jako puno za Bosnu i Hercegovinu u za nju najtežim trenucima. Iz poštovanja i pijeteta danas smo položili cvijeće na njegov mezar – kazao je ministar Konaković.

Kemal Ademović je u izjavi medijima kazao kako za njega dolazak u najzapadniji dio Bosne i Hercegovine ne predstavlja nikakav teret u smislu putovanja jer, kako kaže, Bosansku krajinu uvijek nosi sa sobom u srcu.

- Ovo je jedna u nizu naših posjeta Krajini i često ovamo dolazimo jer nam je Krajina u srcu i blizu nam je. Irfan Ljubijankić je jedna ljudska gromada i jedna veličina koja zaslužuje svako priznanje, te smo iz tog razloga najprije svratili ovdje na njegov mezar da položimo cvijeće i odamo mu počast – istakao je Ademović.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Kemal Ademović
Ministarstvo vanjskih poslova BiH Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 17:02
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55