Književnici tužili ChatGPT
(Izvor: EPA-EFE/NINA PROMMER)

Književnici tužili ChatGPT

Američki pisci tuže kompaniju koja se bavi vještačkom inteligencijom, jer koristi njihove knjige za obuku svog robota. Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je "OpenAI" zbog nezakonitog obučavanja popularnog chatbota "ChatGPT", koji se zasniva na vještačkoj inteligenciji - navode portali koji se bave kulturom.

Grupa istaknutih književnika, uključujući John Grishama, Jonathan Franzena, George Saundersa, Jodi Picoulta, George R.R. Martina i drugih pridružila se pravnoj borbi protiv "OpenAI-ja" tvrdeći da je kompanija prekršila njihova autorska prava korištenjem njihovih knjiga za treniranje svog chatbota.

Uspjeh i profitabilnost kompanije "OpenAI" zasnovani su na masovnom kršenju autorskih prava bez ijedne riječi dopuštenja ili naknade vlasnicima autorskih prava, piše u tužbi koja je podnesena Okružnom sudu SAD za južni okrug New Yorka. Iako "OpenAI "javno ne objavljuje koje radove koristi za treniranje svojih modela, kompanija priznaje da je taj materijal zaštićen autorskim pravima.

U tužbi se navodi da je "ChatPGT" sposoban da proizvede skraćene vezije knjiga, koje uključuju pojedinosti koje nisu dostupne u recenzijama ili na internetu, što sugeriše da je osnovni program učitavao knjige u cjelosti. Portparol tužene kompanije tvrdi da firma "poštuje prava autora i da vodi produktivne razgovore sa mnogim kreatorima širom svijeta".

Međutim, izvršni direktor Udruženja autora Mary Rasenberger upozorava da autori "moraju imati mogućnost da kontrolišu da li će njihova djela koristiti generativna vještačka inteligencija" kako bi "sačuvali svoju književnost".

Osim kompanije "OpenAI", koju podržava "Microsoft", slične tužbe su u toku protiv firmi "Meta Platforms" i "Stability AI" zbog podataka korištenih za treniranje njihovih sistema vještačke inteligencije. 

federalna.ba/Srna

književnici ChatGPT tužba
Cristiano Ronaldo Binance tužba
0 01.12.2023 09:55
Benjamina Karić tužba Abraham grupa Aluminij
0 23.11.2023 12:46
ChatGPT istraživanje
0 23.11.2023 09:27
grupa advokata tužba ICC ratni zločini Gaza
0 16.11.2023 13:31
Scarlett Johansson tužba umjetna inteligencija
0 02.11.2023 09:49