Ključna uloga izbornih centara za obuku u održavanju demokratskih izbora
(Izvor: Fena/CIK BiH)

Ključna uloga izbornih centara za obuku u održavanju demokratskih izbora

U organizaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu je 28. i 29. novembra održana konferencija "Uloga izbornih centara za obuku”, na kojoj je učestvovao predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović. 

Tijela za provođenje izbora koja upravljaju izbornim procesima ključna su za dobro funkcioniranje demokratskih institucija. Ona bi trebala garantirati načela neovisnosti, integriteta i transparentnosti, te osigurati profesionalizam i obuku članova izborne administracije i osoblja, ali i drugih aktera koji igraju važnu ulogu u izbornom procesu.

Arnautović je na konferenciji predstavio iskustva o osnivanju i djelovanju Centra za edukaciju CIK-a BiH. Istakao je da je Centar za edukaciju osnovan s ciljem edukacije tijela za upravljanje izborima i svih sudionika u području izbora i finansiranja političkih stranaka, kako na nivou Bosne i Hercegovine, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou, saopćeno je iz CIK-a. 

Centar za edukaciju CIK-a BiH zvanično je počeo sa radom 9.10.2017. godine.

Centar je sve više prepoznat kao centar u kojem srednjoškolci i studenti, predstavnici političkih stranaka, nevladinog sektora i medija mogu steći znanja o izbornom procesu, demokratiji, mogu ostvariti kontinuirano obrazovanje i uspostaviti saradnju.

Od 2017. godine organiziran je značajan broj različitih događanja u okviru aktivnosti Centra za edukaciju, koji su uz obavezno osposobljavanje izborne administracije uključivali i seminare za predstavnike izbornih komisija iz regije, predavanja za mlade pravnike nevladinih organizacija, studijske posjete mladih, predavanja za studente, obuke osoba ovlaštenih za podnošenje finansijskih izvještaja političkih stranaka i td.

Od posljednjih aktivnosti u Centru za edukaciju, Arnautović je izdvojio Dane otvorenih vrata – „Promocija novih tehnologija u izbornom procesu“ koje je Centralna izborna komisija BiH organizirala od 9. do 13. oktobra ove godine, ali i radionicu održanu 20. novembra posvećenu novim izbornim tehnologijama organiziranu u saradnji sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme.

U okviru izlaganja, Arnautović je preporučio uspostavu mreže obrazovnih centara (lokalnih), uspostavu zajedničke internet stranice, osnivanje Udruženja obrazovnih centara država članica Vijeća Europe (AECE), kao svojevrsnu izbornu akademiju Vijeća Evrope, uvođenje ISO 21001:2018 koji određuje zahtjeve za sistem upravljanja obrazovnim organizacijama (EOMS) u svim centrima. Razmjena kurikuluma i publikacija bi bila jedan od vidova saradnje među izbornim centrima za obuku.

Među 46 država članica Vijeća Evrope, neke imaju dobro uspostavljene centre za izbornu obuku (unutar ili izvan strukture tijela za provedbu izbora), druge su ih počele osnivati, a na kraju među onima koje nemaju takvu strukturu, nekoliko ih razmatra osnivanje centra kratkoročno ili srednjoročno.

Konferencija u Strasbourgu je proučila centre za izbornu obuku i raspravila njihovu korist, njihove uloge, mandat i strukturu.

Tokom boravka u Strasbourgu, Arnautović je održao niz bilateralnih sastanaka sa predsjednicima i predstavnicima državnih izbornih komisja Švedske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Gruzije i drugih.

federalna.ba/Fena

CIK BiH Suad Arnautović izborni centri
CIK BiH edukacija kontrola izborni rezultati
0 26.02.2024 11:37
CIK BiH SIP BiH Anna Lührmann Irena Hadžiabdić
0 08.02.2024 17:48
CIK BiH Irena Hadžiabdić Johann Sattler
0 16.01.2024 13:38
Christian Schmidt CIK BiH Irena Hadžiabdić Goran Mišković
0 12.01.2024 17:30
Željko Bakalar CIK BiH SIP BiH Dom naroda Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 28.12.2023 19:30