Kina odbacila tvrdnju SAD-a da će naoružavati Rusiju
(Izvor: Fena)

Kina odbacila tvrdnju SAD-a da će naoružavati Rusiju

Peking je snažno odbacio tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država da Kina razmatra naoružavanje Rusije u ratu protiv Ukrajine, pozivajući ponovo na dijalog kako bi se okončao sukob.

U nedjelju je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da Peking sada "razmatra pružanje smrtonosne podrške" Moskvi i dostavu vojnoj naoružanja i streljiva.

- Sjedinjene Države, a ne Kina, beskrajno isporučuju oružje na bojno polje - rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, upitan o američkim tvrdnjama.

Pozvao je SAD da ozbiljno razmisle o vlastitim postupcima i učine više kako bi ublažile situaciju, promovirale mir i dijalog i prestale prebacivati krivnju i širiti lažne informacije.

Ofenziva Moskve u Ukrajini osjetljivo je pitanje za Peking, koji se pokušava pozicionirati kao neutralan, a istovremeno nudi diplomatsku podršku svom strateškom savezniku Rusiji.

- Međunarodnoj zajednici je jasno ko poziva na dijalog i bori se za mir, a ko dolijeva ulje na vatru i potiče protivljenje - dodao je Wang ponovivši poziv za pružanje podrške kineskom prijedlogu o prekidu rata.

Kina je u subotu saopćila da će ove sedmice objaviti prijedlog za pronalaženje "političkog rješenja" za ukrajinsku krizu, a pekinški najviši diplomat rekao je na konferenciji da je zemlja "na strani dijaloga".

Wang Yi je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji rekao da je Kina protiv napada na nuklearne elektrane, da se protivi korištenju biohemijskog oružja i da je spremna raditi sa "svim stranama", prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Peking
Kina Peking poplave zarazne bolesti
0 16.08.2023 13:18
Peking poplave
0 09.08.2023 08:15
John Kerry SAD klima Peking Kina klimatske promjene
0 16.07.2023 18:13
Peking rekordne temperature
0 22.06.2023 14:08
Peking bolnica požar
0 19.04.2023 12:44