Khan obećao da će se boriti do 'zadnje kapi krvi'

Khan obećao da će se boriti do 'zadnje kapi krvi'

Bivši pakistanski premijer Imran Khan rekao je desecima hiljada okupljenih pristaša da će se boriti do "zadnje kapi krvi" u njegovom nastojanju da vrati izgubljenu vlast.

Bilo je to njegovo prvo obraćanje javnosti otkako je ovog mjeseca zadobio povrede u pokušaju ubistva. Pucnjava je bila najnoviji obrat u višemjesečnim političkim previranjima koja su počela u aprilu kada je Khan svrgnut izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu.

Subotnji skup bio je vrhunac takozvanog "dugog marša" Khanove stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) kako bi izvršili pritisak na vladu da raspiše prijevremene izbore prije isteka mandata parlamenta u oktobru sljedeće godine.

- Vidio sam smrt izbliza, ali više sam zabrinut za slobodu Pakistana nego za svoj život. Borit ću se za ovu zemlju do zadnje kapi krvi - rekao je Khan, koji je došepao do pozornice i mjesta koje je bilo zaštićeno neprobojnim staklom.

Khan je u subotu rekao da otkazuje protestni marš u Islamabadu jer se boji da će izazvati haos u zemlji. Protesti su trebali kulminirati maršem do Islamabada koji je prijetio pogoršanjem političkih previranja u nuklearno naoružanoj zemlji, koja se također bori s ekonomskom krizom.

- Odlučio sam ne ići u Islamabad jer znam da bi to bio gubitak za zemlju - rekao je Khan okupljenim pristašama u gradu Rawalpindiju, koji se nalazi u blizini glavnog grada Islamabada.

Khan privlači kultnu odanost pristaša, ali u subotu je održao govor stotinama metara udaljen od mase u kojoj je bilo između 25.000 do 30.000 ljudi. Okupljeni su bili udaljeni odvojenim namotajima bodljikave žice i velikim brojem policajaca, a u blizini događaja djelovali su ometači mobilnih mreža.

Policijski dužnosnik rekao je lokalnom televizijskom kanalu Geo TV da je ukupno 10.000 ljudi raspoređeno na osiguranju događaja, sa snajperistima postavljenim na raznim tačkama. Khan je u subotu kazao da su mu sigurnosni izvori potvrdili da još uvijek postoji prijetnja njegovom životu, piše The Guardian.

federalna.ba/Fena

Imran Khan Pakistan