Kazahstan odbio bjeloruski prijedlog za pridruživanje državnoj zajednici s Rusijom
(Izvor: Ilustracija/[Dmitry Astakhov)

Kazahstan odbio bjeloruski prijedlog za pridruživanje državnoj zajednici s Rusijom

Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev danas je izjavio da je odbio ponudu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se Kazahstan pridruži Državnoj zajednici Rusije i Bjelorusije.

“Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksandar Grigorjevič Lukašenko ponudio Kazahstanu da se pridruži zajednici država. Cijenio sam njegovu šalu. Mislim da za to nema potrebe jer postoje i druge integracijske asocijacije, prije svega Euroazijska ekonomska unija (EAEU)“, rekao je Tokajev na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima na sjeveru Kazahstana.

Tokajev je rekao da je također opovrgao potrebu Kazahstana za nuklearnim oružjem na temelju pristupanja te zemlje Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, kao i Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

“Ostajemo vjerni našim obvezama prema ovim međunarodnim instrumentima. Mislim da se saradnja u ovoj golemoj euroazijskoj regiji, ili kako se sada kaže Velikoj Euroaziji, treba razvijati u ekonomskom smjeru, za što smo svi zainteresirani. Moramo stvoriti stvarno zajedničko tržište“, rekao je Tokayev.

Ističući kako regija Sjevernog Kazahstana zauzima strateški položaj na granici s Ruskom Federacijom, Tokajev je kazao da Astana stalno pregovara i unutar EAEU i na bilateralnoj razini u smislu osiguravanja nesmetane trgovine i razmjene roba.

Kazahstanski čelnik također je podsjetio da je prošlog četvrtka u Moskvi održan sastanak Vrhovnog euroazijskog ekonomskog vijeća, na kojem je, kako je rekao, razgovarano o potrebi rješavanja pitanja ekonomske saradnje i integracije.

Rusija i Bjelorusija formalno su dio državne zajednice i godinama pregovaraju o približavanju, što je proces koji se ubrzao posljednjih godina.

federalna.ba/AA

 
Kazahstan Bjelorusija
ženska nogometna reprezentacija stadion Bilino polje Bjelorusija
0 05.12.2023 09:49
Kazahstan hotel požar
0 30.11.2023 08:32
Univerzitet Yale Ukrajina Bjelorusija
0 16.11.2023 21:21