Kanadska policija riješila 48-godina star slučaj silovanja i ubistva tinejdžerke
(Izvor: Canadian Press/Shutterstock)

Kanadska policija riješila 48-godina star slučaj silovanja i ubistva tinejdžerke

Kanadska policija je objavila da je riješila jedan od najzanimljivijih starih slučajeva u historiji Quebeca, povezujući silovanje i ubistvo 16-godišnje djevojčice iz 1975. s muškarcem iz Zapadne Virdžinije koji je umro prije više od 40 godina.

Policija u Longueuilu u Quebecu saopćila je da im DNK dokazi omogućavaju da budu 100% sigurni da je Franklin Maywood Romine ubio tinejdžerku Sharron Prior u predgrađu Montreala. Tijelo Romine, koji je rođen 1946. godine u drugom po veličini gradu u Zapadnoj Virdžiniji, Huntingtonu, a umro 1982. u 36. godini u Verdunu u Montrealu, pod misterioznim okolnostima, ekshumirano je početkom maja radi DNK testiranja. Ekshumacija je izvršena u cilju potvrde veze sa zločinom.

Policija Longueuila kaže da se DNK Rominea – koji je imao dugu kriminalnu historiju – poklapa s uzorkom pronađenim na mjestu ubistva. On je također odgovarao fizičkom opisu osumnjičenog svjedoka.

Silovanje i ubistvo Prior ostalo je neriješeno otkako je nestala 29. marta 1975., nakon što je krenula da se nađe sa prijateljima u piceriji u blizini njene kuće u montrealskom kvartu Pointe-St-Charles. Njeno tijelo pronađeno je tri dana kasnije u šumovitom području u Longueuilu, na južnoj obali Montreala. Policija je tokom godina istražila više od 100 osumnjičenih, ali nikada nije nikog uhapsila. Ivon Prior, majka tinejdžerke, sada je u 80-im godinama, još uvijek živi u Kanadi i provela je život tražeći ubicu kćerke.

Romineino ime nije se pojavilo u istrazi sve do prošle godine kada je policija Longueuila počela pregledavati krivične dosijee i pronašla opsežnu historiju nasilja i Romineovih pokušaja da izbjegne provođenje zakona krećući se između Zapadne Virdžinije i Kanade.

Romine je prvi put pokušao pobjeći iz zatvora u Zapadnoj Virdžiniji 1964. godine, a kasnije je, 1967. u tome i uspio, navodi se u zapisima do kojih je došao WCHS. Godine 1974. uhapšen je zbog provale u kuću i silovanja žene u Parkersburgu u Zapadnoj Virdžiniji. Dva mjeseca kasnije pušten je uz kauciju od 2.500 dolara, te nakon toga bježi u Kanadu, navodi se u priči Associated Pressa iz tog vremena.

Samo nekoliko mjeseci nakon Priorinog ubistva 1975., Rominea su uhvatili kanadski granični službenici i izručili nazad u Zapadnu Virdžiniju, gdje je osuđen na pet do 10 godina zatvora zbog seksualnog napada u slučaju Parkersburg.

Umro je u Kanadi 1982. godine, nedugo nakon puštanja na slobodu, iako zvaničnici kažu da nisu uspjeli pronaći smrtni list s detaljima o okolnostima koje su dovele do njegove smrti. Njegovo tijelo vraćeno je njegovoj majci u Zapadnu Virdžiniju, gdje ga je porodica sahranila na groblju Pine Grove u okrugu Putnam.

Kada je njegovo tijelo ekshumirano prošlog mjeseca, lokalni tužilac Mark Sorsaia nazvao je zločin protiv Prior "najvećim elementom zla u ljudskoj rasi".

"To je kombinacija najvećeg elementa zla u ljudskoj rasi, uništavanje najnevinijeg elementa u ljudskoj rasi - djeteta", rekao je za WCHS. “Neke stvari su gore od smrti – tako izgubiti dijete, za porodicu, za majku. Sama spoznaja da je tvoje dijete umrlo na takav način.”

federalna.ba/The Guardian/AP

Kanada policija stari slučaj silovanje ubistvo
Volodimir Zelenski Kanada Federalni radio
0 22.09.2023 19:51
pritvor Kakanj ubistvo
0 22.09.2023 10:16
Volodmir Zelenski Kanada
0 22.09.2023 07:51