VIDEO: Kamion koji radi bez vozača, 24 sata dnevno!
(Izvor: www.cat.com)

VIDEO: Kamion koji radi bez vozača, 24 sata dnevno!

Budućnost rudarske tehnologije za Caterpillar temelji se na autonomnim kamionima težine 284 tone, koji rade 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Caterpillar proizvodi neke od najimpresivnijih radnih strojeva na svijetu. Njegovi kamioni idu tamo gdje ne mogu drugi, obavljajući složene zadatke i vozeći sirovu rudu, ponajviše zahvaljujući njihovoj ogromnoj veličini i kvaliteti. Caterpillar već ima niz automnih kamiona koji rade u rudinica bez vozača. Caterpillaru koncept autonomije nije stran i upravo se može pohvaliti ulaganjem od 2 milijarde dolara u istraživanje i razvoj. Uz to, tvrtka trenutno posjeduje i 16.000 aktivnih patenata u segmentu autonomnih vozila, a vjerojatni dio razloga što je toliko duboko zakoračio u autonomiju jesu velike potrebe rudarskih operacija širom svijeta. Profitabilnost rudnika ovisi o njihovoj produktivnosti, što jednostavnim riječima znači koliko ruda iskopaju toliko i zarade. To često znači 24-satni radni raspored u neprekidnim smjenama, koji može  utjecati na ljude i vozače, stvarajući potrebu za naglim i neočekivanim zastojima.

Caterpillar je zato istražio ideju o automatizaciji svih svojih masivnih kamiona na radnim mjestima i rezultat nije izostao. Caterpillarovi autonomni tegljači teški su 284 tone bez tereta, a neka od većih vozila trebaju ukrcati još 687 tona tereta. Tijekom svoje prezentacije na ovogodišnjem CES-u, Caterpillar je rekao da su njegovi autonomni kamioni već premjestili dovoljno ruda za izgradnju autoceste s četiri trake koja bi se protezala oko cijelog svijeta. Sve to učinjeno je dok su kamioni radili 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i u stvarnim rudarskim uvjetima, a to sve napravili su bez jednog incidenta uslijed padova ili kvarova. Razvili su impresivan sustav softverskog sučelja koji omogućuje radnicima da pomno nadgledaju i čak kontroliraju autonomne kamione po potrebi, a budući da je vozilo povezano i autonomno, sva naprezanja na strojevima savršeno su kontrolirana u radnim uvjetima.

federalna.ba/revijahak.hr

Caterpillar autonomna vozila kamioni rudnik
rudnik Zenica račun blokada
0 07.05.2021 21:17
rudari Elektroprivreda BiH rudnik
0 06.05.2021 21:58
Baidu Apollo Go Robotaxi Autonomna voznja autonomna vozila
0 04.05.2021 11:04
Ramazan rudari rudnik iftar sehur post
0 27.04.2021 17:42
Autonomna voznja autonomna vozila problemi Velika Britanija
0 23.04.2021 09:39