Kako su njemački pivari ušli u pekarski biznis
Pošto su u Njemačkoj restorani, pivnice i barovi zatvoreni zbog epidemije, jedna pivara u Dusseldorfu se našla sa 6.000 litara svog starog piva bakarne boje "Altbier" kojem se približio istek roka trajanja.
Ali, Pivara "Fuechschen" se dosjetila da se udruži s malim, zanatskim pekarama koje koriste prevreo ječam i drugo zrnevlje iz procesa pripreme piva, za proizvodnju tamošnjeg pekarskog poluslanog specijaliteta - vekni hljeba "Treberbrot" (Spent Grain Bread).
"Bila bi šteta prosuti tako ukusno pivo", rekao je Peter Koenig čija porodica pivaru vodi od 1908. godine.
"Tako smo smislili hljeb od piva - da se pri miješenju testa sasvim izostavi voda", rekao je on u utorak i dodao da je "sjajno što su se ove dvije zanatske djelatnosti ovako udružile".
Desetak pekara tako ove sedmice proizvodi pivom obogaćeni regionalni specijalitet "Treberbrot", a svaki kupac uz svaku veknu dobije na poklon i bocu piva "Fuechschen Altbier".
"To je vrlo zasitan, ukusan hljeb sa zlatnom, hrskavom korom i mekom sredinom", rekla je pekarka Janika Derksen čija porodica vodi pekaru "Coelven".
Rekla je da se brzo proširila vijest o hljebu čiju veknu njena pekara prodaje za 3,95 eura, uključujući bocu piva "Altbier". "Pitaju nas iz cijele Njemačke da li možemo da ih šaljemo poštom, što rado činimo", rekla je ona.
Prodaja piva u Njemačkoj je opala zbog "zaključavanja", te su restorani, pivnice i barovi zatvoreni od početka novembra, osim "za ponijeti".
To je problem posebno za mnogobrojne njemačke male pivare, kakva je "Fuechschen", koje se uveliko oslanjaju na prodaju točenog piva, ali sada nemaju kome da ga isporuče.
federalna.ba/Beta