videoprilog Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Juventafest ove godine pred publikom

Da mladalačku energiju i kreativnost ne zaustavlja ništa, pa ni pandemija, pokazao je prošle godine sarajevski Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva - Juventafest. Njegovo revijalno izdanje bilo je jedan od rijetkih događaja održanih na domaćoj kulturnoj sceni u 2020., a ove godine, poštujući propisane epidemiološke mjere, pred publiku se vraća u punom kapacitetu.

Unatoč strahu praćenom zabranama i ograničenjima rada škola, omladinskih pozorišta i dramskih studija, srednjoškolci i njihovi mentori vrijedno su radili na novim predstavama. Ovogodišnja selekcija Juventafesta publici donosi uvid u najkvalitetniju ponudu regionalne omladinske teatarske produkcije, a u konkurenciju za nagrade odabrano je 5 predstava koje su se izdvojile originalnošću, maštovitošću i posvećenosti pozorištu.

Selektorica Emina Omerović ističe kako i ove godine imaju predstave u kojima mladi na hrabar način progovaraju o važnim društvenim temama: “Riječ je o emotivnim, inspirativnim pričama, o buntu mladih, kolektivnoj energičnoj scenskoj igri mladih – sve su to odlike predstava koje ćemo imati priliku pogledati na ovogodišnjem festivalu”.

“Kontinuitet koji traje 9 godina - za mene i za moj tim, a vjerujem i za učesnike Juventafesta, vrlo je značajan jer održati kontinuitet i u ovim vremenima to je stvarno jedna vrsta podviga”, kaže Jasna Diklić, direktorica festivala.

Osim promocije teatarske umjetnosti koju stvaraju mladi, Juventafest svojevrsna je platforma za edukaciju, razvoj talenata, kritičkog mišljenja te odgoj novih generacija publike. Promovirajući inkluziju kao obavezu i jedini ispravan put, u planiranim radionicama iz oblasti plesa, maske, lutkarstva i forum teatra učestvovat će i mladi sa teškoćama u razvoju, a tu su i programi za usavršavanje profesora i mentora koji rade sa nadarenom djecom.

“Ono što mene posebno raduje jesu i radionice za edukatore gdje će se i naši edukatori, profesori, ljudi iz struke moći obrazovati i saznati neke nove stvari koje će aplicirati na svoje polaznike”, objašnjava Armin Omerović, direktor CKM-a.

Juventafest bit će održan od 8. do 12. septembra u sarajevskom Pozorištu mladih te Centru kulture Jelićeva uz besplatan ulaz.

federalna.ba

Juventafest