Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta
(Izvor: EPA-EFE/ILYA PITALEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, saopštio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

"Želim da potvrdim da su se Jermenija i Azerbejdžan dogovorile o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta i na osnovu toga možemo reći da idemo prilično dobro ka rješavanju naših odnosa", rekao je on na proširenom sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog savjeta, prenosi TASS.

Premijer se osvrnuo i na pitanje obezbjeđivanja prava i bezbjednosti stanovnika Nagorno-Karabaha "u okviru međunarodnog mehanizma".

"Nadam se da će uskoro početi normalan konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta (glavnog grada otcijepljenog regiona Nagorno-Karabah)", rekao je on.

Pašinjan je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Jerevanu rekao da priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, koji uključuje Nagorno-Karabah, ali pod uslovom da se obezbijedi bezbjednost jermenskog stanovništva.

Ranije danas, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da postoji mogućnost postizanja mirovnog sporazuma Bakua i Jerevana, s obzirom da je Jermenija priznala sporni region Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana.

''Vjerujem da postoje mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma, posebno imajući u vidu da je Jermenija zvanično priznala Karabah kao dio Azerbejdžana'', rekao je Alijev.

federalna.ba/Beta

Jermenija Azerbejdžan
Ilham Alijev Azerbejdžan
0 14.03.2024 17:04
Sarajevo Azerbejdžan godišnjica Hodžalija
0 26.02.2024 13:26
Azerbejdžan masakr Hodžalija
0 26.02.2024 12:47
Azerbejdžan zakletva Ilham Aliyev
0 14.02.2024 11:27