Jednu od najljepših bajramskih poruka o toleranciji poslali učenici KŠC 'Ivan Pavao II' iz Bihaća

Jednu od najljepših bajramskih poruka o toleranciji poslali učenici KŠC 'Ivan Pavao II' iz Bihaća

Jednu od najljepših poruka o miru, toleranciji, suživotu i ljubavi i ove godine su povodom Bajrama poslali učenici Osnovne škole Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ iz Bihaća. Još jednom su, surađujući i vrijedno radeći pokazali da su vjerski blagdani prilika da sa prijateljima podijele raznolikosti koje ih - godinama spajaju.

U punom amfiteatru, osnovnoškolci Katoličkog školskog centra u Bihaću odgovorno su preuzeli različite uloge. Već naučeni da sudjeluju u priredbama za sve blagdane i ovog puta su dali sve od sebe. Nikol Klepić u svom bajramskom igrokazu glumila je svekrvu, a uživljena u ulogu sa lakoćom je prikazala život jedne obične, jednostavne porodice koja dočekuje Bajram.

 „A đe vam je bajramluk? Pa šta ste dobile? Pa kako ništa?"

„To je igrokaz, znači standardni neki život u porodici, obitelji, i onda dolaze hadžinica, hadžija, zanimljivo je… Imam narodnu nošnju, dimije oblačim i to je sad nešto potpuno drugačije“, priča Nikol.

Upravo se kroz sofru, ibrike i fildžane prikazalo kako su bajrami izgledali nekad. U tradicionalnu nošnju su bili obučeni i voditelji, a fesove su nosili i oni najmlađi.

„Sviđa mi se što smo ovako tradicionalno obučeni za Bajram, posebno mi voditelji, tradicionalne nošnje i fes“, kaže Mehmed.

„Ovo je meni baš dobra priredba, danas mi je jako lijepo i ovo je sve super, oduševljen sam današnjom priredbom“, dodao je Omer.

„Ne glumim prvi put… Pjevamo na priredbi crven fesić“, kazao je Miloš.

Kreiraju se ovako uspomene koje će ovi mališani pamtiti i nositi sa sobom cijelog života. Prema riječima učitelja i profesora, vrlo je važno da od malena nauče voljeti i poštovati drugačijeg i da na svoja prijateljstva i svoje znanje budu ponosni.

„Tu su ljudi različitih nacionalnosti i treba da svi njegujemo i poštujemo jedni druge, uvažavamo jedni druge, naša djeca, sve tri vjeroispovijesti su u školi i obilježavaju se svi blagdani i svi u svemu učestvuju“, navodi Renata Smlatić, učiteljica u KŠC „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

„Time još jedanput pokazujemo da je ovdje i u KŠC-u i u Bihaću gdje on djeluje, da se uvažavamo i kod nas se ne govori o suživotu nego zajedničkom življenju uz uvažavanje različitosti“, naglašava Franjo Jurić, profesor povijesti.

O uspomenama za cijeli život svjedoče i starije generacije, kažu, škola je ovo u kojoj učenike pored križa na zidu dočekuje i ramazanska vaktija pa njihova poruka o ljubavi i toleranciji nije novina. Raznovrsne priredbe su – samo potvrda.

„To je opet nekakav kulturološki događaj u kojemu se događa jedno zajedništvo, ljepota susreta, čestitanja, pa evo i ovu prigodu bih iskoristio da svim vjernicima čestitam blagoslovljen Bajram“, naveo je  don Marko Crnjak, ravnatelj KŠC „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

Upravo ovi osnovnoškolci i njihovi učitelji preuzeli su na sebe ulogu da kroz tradiciju pokažu da se sve može kada se to istinski želi, a njihov trud i njihova želja su ujedno i njihova najljepša – bajramska čestitka.

federalna.ba

Bihać