Japanski sud naredio ponovno suđenje najdužem osuđeniku na smrt
(Izvor: Ilustracija/dailymail)

Japanski sud naredio ponovno suđenje najdužem osuđeniku na smrt

Japanski sud naredio je ponovno suđenje najdužem osuđeniku na smrt na svijetu u posljednjem preokretu pravne sage koja datira iz 1960-ih.

Iwao Hakamada, 87, proveo je skoro pet decenija čekajući na smrt vješanjem nakon što je 1968. osuđen za četvorostruko ubistvo prije nego što su novi dokazi doveli do njegovog puštanja prije sedam godina.

Visoki sud u Tokiju presudio je u ponedjeljak da "Hakamada nikako ne može biti identificiran kao krivac", s obzirom na to da su glavni dokazi koji su predočeni za njegovo osuđivanje bili nepouzdani, rekla je Kiyomi Tsunagoe, advokatica iz njegovog tima odbrane, za CNN.

Ona je dodala da je sud u Tokiju potvrdio odluku da se Hakamada ne vrati u zatvor, s obzirom na to da će vjerovatno biti proglašen nevinim.

- Hakamadin slučaj je poznat širom svijeta i uvijek je postojao rizik da bi mogao biti vraćen u zatvor i ponovo se suočiti sa smrtnom kaznom, uprkos dokazima koji ukazuju na njegovu nevinost - rekao je Tsunagoe.

Japanski sistem krivičnog pravosuđa ima 99,9 posto osuđujućih presuda i uveliko se oslanja na priznanja. Ova zemlja je jedina velika razvijena demokratija izvan Sjedinjenih Država koja izriče smrtnu kaznu.

federalna.ba/Fena

Japan sud