videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Izraelci već 12 sedmica protestuju tražeći demokratiju

Već 12 sedmica građani Izraelci izlaze na masovne proteste, protiveći se kontroverznoj reformi pravosuđa premijera Benjamina Netanjahua koji sebi i vladajućoj koaliciji želi pribaviti takva ovlaštenja da nad vladom gotovo ne bi bilo kontrole. Nakon što su demonstracije i politička kriza gotovo blokirali zemlju, Netanjahu je odlučio da uzme pauzu i reform stavi na čekanje. Osim što je suočen sa mogućim novim izborima, Bibi je doveo u pitanje prijateljstvo sa Vašingtonom, i to zbog apsolutne vlasti kojoj teži.

Česti su izbori u Izraelu. Ukoliko posmatramo samo izbore kao element demokratije, moglo bi se reći da je Izrael visoko razvijena liberalna demokratija. Daleko je to od stvarnosti. Građani te bliskoistočne zemlje protestuju od kraja januara tražeći upravo to - demokratiju. Kulminirali su protesti posljednjih dana te prerasli u štrajk koji je paralisao zemlju. Škole, aerodromi,saobraćaj, bolnice sve je pod blokadom građana, koji se protive autoritarizmu izraelskog premijera,Benjamina Netanjahua, tačnije njegovoj reformi pravosuđa.

"Ovdje sam jer ne vjerujem trenutnoj vladi, ne vjerujem Bibiju Netanjahuu, mislim da je on lažov. To je manje-više to. To je gubitak povjerenja", kazao je demonstrant Udi Edni.

"Ovdje sam jer se plašim šta će se dogoditi u mojoj zemlji koju toliko volim. Plašim se šta će biti za moju djecu, plašim se šta će biti za mene kao ljudsko biće, za mene kao ženu", kazala je Maya Barak.

Šta je zapravo Bibijeva reforma pravosuđa? To je kontroverzna reforma kojom bi Netanjahuova vlada dobila više moći I uticaja. Njom bi se ograničile ovlasti Vrhovnog suda, koji može poništiti donesene odluke. Laički rečeno, reformom pravosuđa potpuna moć bila bi u rukama vladajuće koalicije izraelskog premijera. Više moći Bibiju, znači manje demokratije građanima zbog toga štrajkovi I dalje traju.

"Nećemo stati dok se ne ostvari ono šta smo navedeno i početnim razgovorima – dok oni ne prestanu, ne pauziraju, ali u stvari zaustave ovaj zakon i ne obave razgovore sa dobrim namjerama", navodi demonstrantica Daphna Laifenfeld.

"Premijer Netanjahu se nikada nije nosio sa takvim otporom izraelske javnosti, izraelskog civilnog društva, izraelskih radničkih sindikata, izraelske poslovne zajednice. Svi oni se protive ovoj pravosudnoj reformi i jasno su rekli da, dok vlada ima većinu u koaliciji, u parlamentu, oni nemaju većinu u izraelskom narodu", istakao je Yohanan Plesner, predsjednik izraelskog demokratskog Instituta.

Kako bi bar prividno zaustavio započetu krizu u zemlji Bibi je pritisnuo pauzu. Odnosno odložio donošenje odluke. Čim se trese stolica, vrijeme je za odgovornost, a odlaganje najmanje boli.

"Zbog odgovornosti prema nacionalnoj sigurnosti, da bi se izbjegao rascjep unutar naroda, odlučio sam da obustavim drugo i treće čitanje iz zakona u ovom mandatu Kneseta kako bi dao vremena da on dobio široki koncenzus za usvajanje zakona tokom sljedećeg Kneseta", kazao je Netanyahu.

Kako bi učvrstio odlaganje odluke, smjenio je Bibi sve one koji su se protivili reformi, pa tako i svog ministra obrane. Opozicija sumnja u iskrenost premijerove najave, jer je samo nekoliko trenutaka prije nego što je objavio odluku o odgodi, jedan od ključnih zakona iz oblasti reforme pravosuđa poslan u parlamentarnu proceduru.

"Protivim se ovoj vladi i nastaviću joj se protiviti. Ali u svemu što se tiče nacionalne sigurnosti, vladavine prava i demokratije – ja ću u potpunosti podržati bilo koji pravi potez", naveo je Benny Gantz, lider opozicione stranke Plavo i bijelo.

Tamo gdje je ugrožena demokratija, ugrožena je i Amerika, pa i dugogodišnje prijateljstvo SAD-a i Izraela. Kriv je ko- Bibi? Naime, nakon što je predsjednik SAD-a joe Biden podržao kompromis o kontroverznoj
reformi pravosuđa, Izraelski premijer izjavio je da Izrael neće donositi odluke zasnovane na spoljnim pritiscima.

"Izrael je suverena zemlja koja donosi odluke voljom svog naroda, a ne na osnovu pritiska iz inostranstva, uključujući i najbolje prijatelje."

Zahvaljujući se Bidenu na dugogodišnjoj posvećenosti Izraelu Netanjahu je potvrdio da je opredjeljenje njegove vlade da jača demokratiju obnovom odgovarajuće ravnoteže između tri grane vlasti, koju teži da postigne preko širokog konsenzusa.

"Predsjednik Biden je poslao hitan poziv na buđenje izraelskoj vladi. Ugrožavanje odnosa sa SAD, našim najboljim prijateljem i našim najvažnijim saveznikom, je strateški napad. Premijer mora voditi svoje pregovaračke timove u skladu sa zakonima kako bi djelovao da ispravi ovu situaciju i očuva izraelsku demokratiju koja je osnova ovih vrijednosti", smatra Gantz.

"Kao i mnogi koji snažno podržavaju Izrael, zabrinut sam i želim da oni ovo isprave. Ne mogu nastaviti ovim putem. Ja sam to jasno rekao. Nadam se da će premijer reagovati na način da će pokušati pronaći neki iskreni kompromis. Ali to će se tek vidjeti", kazao je Biden.

Tek će se vidjeti, šta će Bibi zapravo uraditi. Za sada namjerava progurati reformu do kraja na ljetnom zasjedanju Kneseta, no on je premijer kojem se sudi za korupciju. Kako bi to izbjegao, zadržao je vlast u svojim rukama i za sada izbjegao suđenje. Međutim, sada je u ćorsokaku. Ili će pasti vlada, a Izrael se naći na novim izborima na kojikma neće imati podršku SAD-a, ili će Bibi potpuno odustati od reforme pravosuđa kakvu je on zamislio. No, onda ga čeka sud. Ipak, to su njegove brige, međutim za Izrael su problem Bidenove poruke jer predstavljaju izraz nezadovoljstva Vašingtona zbog plana reforme pravosuđa, politike naseljavanja Zapadne obale Jevrejima i kontroverznih izjava članova Netanjahuove vladajuće koalicije o palestinskom pitanju. Iz tih razloga neće Bibi uskoro u posjetu Bijeloj kući, u Ameriku će virtuelno, reda radi na na samit o demokratiji Stat departmenta.

Amerika nema trenutno vremena baviti se nestabilnostima na Bliskom Istoku, previše je fokusirana na Ukrajinu i ekonomsku krizu. Za novi front nema mjesta iako bi možda mjesta trebala napraviti budući da sve više prevlasti na tom području uzima Kina. Sve u svemu demokratija na izborima, prijateljstva na iskušenjima, Bibi na plakatima nezadovoljnih građana potpisan kao “ Tražimo ostavku, želimo slobodu!”.

Izrael protesti