Italijanska vlada optužena za 'nemilosrdni uticaj' na javni servis
(Izvor: Mauro Scrobogna/LaPresse/Shutterstock)

Italijanska vlada optužena za 'nemilosrdni uticaj' na javni servis

Izvori iz italijanske državne televizije Rai optužili su desničarsku vladu Giorgie Meloni da želi da potčini javni servis svojoj volji i da "izbriše tragove italijanskog antifašizma", poslije niza ostavki i političkih pritisaka na novinare. "Sa svakom promjenom vlasti, dolazi do promjene u upravljanju u Rai-u. Jedina razlika sada je što je nemilosrdnije, dok je ranije možda bilo malo više, da kažemo, džentlmenski", izjavio je izvor iz javnog emitera.

Izvršni direktor Carlo Fuortes je ovog mjeseca podnio ostavku, navodeći kao razlog pritisak Vlade, a Rai su napustili i Fabio Fazio, voditelj naklonjen ljevici i njegova koleginica Luciana Littizzetto, komičarka poznata po kritici konzervativaca, pošto nisu uspjeli da obnove ugovore za popularnu emisiju Che Tempo Che Fa. Narednih mjeseci se očekuje još ostavki, prenosi The Guardian.

Fuortesa, koga je imenovala prethodna Vlada Marija Draghija, brzo je na prijedlog nove Vlade zamijenio Roberto Sergio, menadžer čiji se politički stavovi mijenjaju prema tome ko je na vlasti, tvrdi izvor. Za generalnog direktora imenovan je Giampaolo Rossi, bivši član upravnog odbora koga podržava partija Braća Italije Giorgie Meloni.

Rossi je poznat po kontroverznim tweetovima i podršci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. U jednom intervjuu 2019. je izjavio da je "antifašizam karikatura prošlosti".

"Rai je uvijek bio pod uticajem vlasti, ali je sa sadašnjom došlo do kvantnog skoka. Oni žele da preuzmu kontrolu nad Rai-em i prilagode narativ svom načinu mišljenja i da izbrišu tragove antifašizma naše zemlje. To će značiti slabljenje Rai-a i javnog servisa", rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Pritisak na Fuortesa je počeo nekoliko dana prije izbora u septembru, nakon što je francuski filozof Bernard-Henri Lévy kritikovao italijanske desničarske partije u emisiji na Rai 3. Partija Liga je tražila da Fuortes bude otpušten, a Braća Italije su uložili žalbu nadzornom tijelu za komunikacije.

Fuortes je u pismu ostavke naveo da odbija da prihvati promjene u uređivačkoj politici i programu.

Vlada Melonijeve je posebno kritikovana da je navodno vršila pritisak na Fuortesa da podnese ostavku prije kraja mandata. Opozicija je optužila Mattea Salvinija, zamjenika premijera i lidera Lige, da je "autoritaran" jer je slavio odlazak Fazija i Littizzette.

Fazio, koji je tokom 40 godina rada na Rai-u intervjuisao Mihaila Gorbačova, Baracka Obamu i Emmanuela Macrona, izjavio je da vlada misli da je pobjedom na izborima dobila legitimitet da "se ponaša kao vlasnik javne sfere bez obzira na javnost i s bezgraničnom pohlepom". "Oni će raditi na tome da postave svoje ljude na pozicije direktora. Tako da ćemo vjerovatno početi da gledamo više uticaja na program. Pokušaće da minimalizuju ljevičarski narativ i da utiču na popularne programe", izjavio je bivši član nadzornog odbora.

Direktor škole novinarstva na rimskom Univerzitetu Luiss Gianni Riotta izjavio je da je uvijek bilo političkog uticaja, ali da postoji linija koju vlada treba da se trudi da ne pređe.

"Rai ne treba da bude homogen, potreban nam je javni servis koji pruža različita mišljenja", kazao je Riotta.

Evropska federacija novinara (EFJ) je također osudila "političko preuzimanje" Rai-a što "ozbiljno ugoržava nezavisnost javnog emitera".

"Državni mediji su zasnovani na dva stuba, autonomiji i nezavisnosti. Trenutno vidimo da su u Italiji ova dva stuba napukla i više nisu zagarantovana. Sa ovom promjenom na vrhu, imamo još jedan dokaz da italijanska vlada može da kontroliše javni servis i utiče na pravo građana da budu informisani", izjavio je generalni sekretar EFJ Ricardo Gutierres.

federalna.ba/Beta

RAI javni servis Italija
mafija Italija hapšenje
0 22.09.2023 09:55
Italija migranti
0 18.09.2023 19:49
Ursula von der Leyen Italija
0 16.09.2023 20:29
Lampedusa Italija UNHCR migranti Ujedinjene nacije
0 15.09.2023 15:06