Istraživanje: Kina i SAD najviše izložene posljedicama klimatskih promjena
(Izvor: Ilustracija)

Istraživanje: Kina i SAD najviše izložene posljedicama klimatskih promjena

Područja Kine i SAD od ključnog su značaja za svjetsku ekonomiju ali su najviše izložena destruktivnim efektima klimatskih promjena, zaključuje se u danas objavljenom istraživanju u kojem se analiziraju rizici po zgrade i infrastrukturu. Kompanija XDI, sa sjedištem u Australiji, specijalizovana za procjenu klimatskih rizika, a koja radi za investitore ili finansijske analitičare, pregledala je više od 2.600 teritorija širom svijeta.

Prema klasifikaciji kompanije, najviše su pogođene tri zemlje - SAD, Kina i Indija. "To su u suštini motori svjetske ekonomije, gdje je koncentrisano mnogo infrastrukture", izjavio je novinarima predstavnik kompanije Karl Mallon.

Najviše su izložene neke kineske procincije kao što su Jangsu, Shandong i Hebei, u SAD to su Florida, Kalifornija i Teksas. Takođe su ugrožena područja u Indiji, Indoneziji i Brazilu.

U Evropi najveći rizik imaju njemačka Donja Saksonija i francuski region Au-de-France.

Kompanija XDI se usredserdila na rizik za zgrade prema nekoliko posljedica globalnog zagrijavanja, kao što su poplave rijeka i površina, poplave na obali, ekstremne vrućine, šumski požari, klizišta (povezana sa sušom), ekstremni vjetrovi i fenomeni zamrzavanja i odmrzavanja.

"Objavili smo analizu kao odgovor na zahtjeve investitora koji treba da imaju regionalne podatke o potencijalnim rizicima", navela je kompanija.

"Pošto se izgrađena infrastruktura obično preklapa sa visokim nivoom ekonomske aktivnosti i vrijednosti kapitala, imperativ je da se fizički rizik povezan sa klimatskim promjenama bolje razumije i procijeni", dodaje se u istraživanju.

Autori su naglasili da bi izvještaj trebalo da podstakne zemlje da manje emituju gasove sa efektom staklene bašte kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje i izbjegle posljedice.

federalna.ba/Beta

Kina SAD klimatske promjene