videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Struka: Ne slušajte savjete nestručnih, vakcinišite se!

Nije novost da građani Bosne i Hercegovine odbijaju pozive za vakcinaciju oslanjajući se na komentare sa društvenih mreža. Struka oštro kritikuje takvo ponašanje i poziva građane da se vakcinišu prije dolaska jeseni.

Bilo da je u pitanju AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm ili vakcina nekog drugog proizvođača, ona itekako djeluje. Najbolje to znaju ljekari koji kažu da među novozaraženima od koronavirusa nema onih koji su primili obje doze. Ista je situacija i s hospitaliziranim pacijentima u UKC-u u Tuzli.

– Od 14 pacijenata koji su trenutno kod nas hospitalizirani, 13 njih nije vakcinisano, a jedna pacijentica je primila samo jednu dozu AstraZeneca vakcine, ali nekih desetak dana prije nego što se razboljela tako da se nisu uspjela razviti antitijela za tako kratak vremenski period – navodi Denis Žepić, specijalista infektologije u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Nije nemoguće zaraziti se nakon vakcinacije, ali, kažu epidemiolozi, simptomi su blagi i izbjegava se rizik od komplikacija.

– Svaka vakcina je dobra i svaka će vas zaštititi od teškog oblika bolesti i hospitalizacije ili eventualno smrtnog ishoda – navodi Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK

Zbog pogoršanja epidemiološke slike u BiH pozivaju građane da vjeruju medicinskim radnicima i postupe odgovorno.

– Da se vakcinišu, da ne pribjegavaju pričama koje čuju od nestručnih ljudi da vakcine nisu sigurne. I najsigurnija je vakcina ona koja nam je dostupna – poručuje Žepić.

Masovna imunizacija je jedina nada da će pandemija postepeno biti stavljena pod kontrolu, te da će klinička slika kod eventualno novoinficiranih biti u blažoj formi i bez smrtnih ishoda.

federalna.ba

vakcinacija vakcina TK Tuzlanski kanton
Tuzlanski kanton koronavirus
0 02.12.2021 19:02
vakcina cjepivo koronavirus Covid19 pandemija virus
0 02.12.2021 13:15
Ursula von der Leyen vakcinacija
0 01.12.2021 21:45
Slovenija cijepljenje vakcinacija koronavirus Covid19 pandemija
0 01.12.2021 12:26
AIDS HIV vakcina
0 30.11.2021 10:57