Ispred Narodnog pozorišta održan scensko-muzički prikaz 'Sjećanje na 8372'

U povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u Sarajevu je u ponedjeljak održan specijalni scensko-muzički prikaz pod nazivom "Sjećanje na 8372".

Riječ je o specijalnom programu koji je Narodno pozorište Sarajevo organizovalo s Festivalom MESS. U okviru programa ispred Narodnog pozorišta postavljena je i izložba fotografija "Potočarske sjene" autora Velije Hasanbegovića.

Hasanbegović je kazao novinaru AA kako je danas izloženo njegovih 60-ak fotografija u crno-bijeloj tehnici na kojima je radio duže od 10 godina.

"Radi se o fotografijama nastalim tokom mog kontinuiranog praćenja obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, ali i u drugim periodima godine", rekao je Hasanbegović, napominući kako je izložba postavljena i u desetak turskih gradova.

"Njena glavna poruka je da se genocid više nikad i nikome ne ponovi. To je glavna poruka koja je protkana kroz moje fotografije", poručio je Hasanbegović.

Jedan od organizatora današnjeg događaja je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković. On je kazao kako izložba "Potočarske sjene", kroz objektiv Velije Hasanbegovića, otkriva bol i patnju kroz koju je prošao i još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida.

"Riječ je o fotografijama Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima kroz koje Hasanbegović prikazuje posljedice genocida koji su u julu 1992. počinile srpske snage nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone pod kontrolom Ujedinjenih nacija. Na fotografijama se osjeti nepravda koja nas boli uvijek i svakog jula ponovo", rekao je Kreševljaković.

Na pozorišnom Trgu Susan Sontag članovi dramskog ansambla čitali su poeziju Nihada Ćatića, Seada Begovića, Mehmeda Pargana, Edine Cikotić, Šejle Šehabović, Faruka Šehića, Marka Vešovića, Mileta Stojića i drugih, dijelove "Srebreničkog inferna" autora Džemaludina Latića, "Razglednice iz groba" Emira Suljagića te svjedočenja preživjelih ljudi iz Srebrenice.

Potom je dio baletnog ansambla izveo scensko-muzički prikaz "Srebrenički inferno", kompozitora Đele Jusića, za koji tekstove potpisuje Džemaludin Latić, u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač, pripremljen na muziku istoimenog oratorija.

U specijalnom scensko-muzičkom prikazu "Sjećanje na 8372" učestvovali su članovi Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, članovi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, učenici Baletnog odsjeka Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić", učenici Osnovne muzičke škole "Novo Sarajevo" i učenici Srednje muzičke škole - Odsjek baleta. Kompozicije na violončelu izvodila je Belma Alić.

Narodno pozorište Sarajevo je svojim programom i s umjetnicima učestvovao i u programu Međunarodne konferencije "Heroine Srebrenice" kao i Komemoraciji obilježavanja genocida u Srebrenici 10. i 11. jula.

federalna.ba/AA

Narodno pozorište Sarajevo Sjećanje na 8372
Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 01.10.2022 16:21
Hasanaginice Narodno pozorište Sarajevo
0 27.09.2022 19:07
Narodno pozorište Sarajevo Juventafest
0 07.09.2022 21:11
Narodno pozorište Sarajevo nova umjetnička sezona
0 06.09.2022 21:05
Sarajevo ljubavi moja koncert Narodno pozorište Sarajevo
0 06.09.2022 11:32