videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

Manifestacija povodom 160. godišnjice razvoja kulture i tradicije Bošnjaka na području Orašja

Orašje je bilo domaćin naučno-stručne konferencije „Islamska kultura i tradicija u Orašju od sredine 19. stoljeća do danas“. Povod za održavanje ove konferencije je stotinu i šezdeset godina od dolaska muslimana na područje Orašja.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović otvorio je naučno-stručnu konferenciju na kojoj je obilježena godišnjica dolaska muslimana na područje Orašja, tadašnje Donje Azije, a koji su protjerani iz Kneževine Srbije 1862. godine.

„Današnji naučni skup je iznimno dragocjen za stanovništva cjelovitijeg osvjetljavanja tokova razvoja kulture i tradicije Bošnjaka u Orašju unazad više od 150 godina.“

„Bavimo se temom od doseljavanja 1862. do danas jer smo prije 10 godina na naučnom skupu obradili temu doseljavanja. Ovdje su institucije poput Filozofskog fakulteta, Muftijstva tuzlanskog, Orijentalnog instituta, Instituta za historiju, Pravnog fakulteta i drugih relevantnih institucija koji mogu ponuditi odgovor na ovu temu", kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Mirsad Arnautalić.

Sudionici ove naučno-stručne konferencije, osim zadivljenosti izgledom ovog grada na Savi, kažu da on, zapravo, ima još ljepšu dušu. Dušu koja plijeni jedinstvom svih naroda koji u njemu žive.

„Orašje u tom smislu može biti jedan lijep primjer zajedničkog življena, suživota i čuvanja tog komšiluka po čemu je Bosna svakako prepoznatljiva", istakao je Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Na koncu ostaje vjerovati da će svi narodi, kulture i religije u Bosni i Hercegovini uistinu živjeti po primjeru Orašja. Suživot bi u našoj zemlji trebao postati uobičajena stvar, kojom ćemo se svi zajedno moći ponositi, baš kao što to čini ovaj grad.

federalna.ba

Orašje konferencija „Islamska kultura i tradicija u Orašju od sredine 19. stoljeća do danas“.