Iranske snage sigurnosti pucaju u lica i genitalije žena na protestima
(Izvor: Social media/Rex/Shutterstock)

Iranske snage sigurnosti pucaju u lica i genitalije žena na protestima

Iranske sigurnosne snage ciljaju žene na proturežimskim protestima pucajući im iz puške u lice, grudi i genitalije, pokazuju intervjui s liječnicima širom zemlje.

Liječnici i medicinske sestre – koji su demonstrante liječili u tajnosti kako bi izbjegli hapšenje – rekli su da su prvi put primijetili tu praksu nakon što su uočili da žene često dolaze s drugačijim ranama od muškaraca, koji su češće imali kuglice sačme u nogama, stražnjici i leđima.

Dok je nestanak interneta sakrio velik dio krvavog slamanja demonstranata, fotografije koje su medicinari dali Guardianu pokazuju razorne rane po njihovim tijelima od takozvanih sačmi koje su sigurnosne snage ispaljivale na ljude iz neposredne blizine. Neke od fotografija prikazuju ljude s desecima sićušnih loptica zabijenih duboko u tijelu.

Guardian je razgovarao s 10 medicinskih stručnjaka koji su upozorili na ozbiljnost ozljeda koje bi stotinama mladih Iranaca mogle ostaviti trajna oštećenja. Posebno su česti bili hici u oči žena, muškaraca i djece, rekli su.

Jedan liječnik iz središnje pokrajine Isfahan rekao je kako vjeruje da vlasti ciljaju muškarce i žene na različite načine "jer žele uništiti ljepotu tih žena".

“Liječio sam ženu u ranim 20-ima, kojoj su dvije kuglice pogodile genitalije. Deset drugih kuglica zapelo joj je u unutarnju stranu bedra. Tih 10 kuglica je lako uklonjeno, ali te dvije kuglice su bile izazov, jer su bile uglavljene između njezine uretre i vaginalnog otvora,” rekao je liječnik. “Postojao je ozbiljan rizik od vaginalne infekcije, pa sam je zamolio da ode kod ginekologa kojem vjerujem. Rekla je da je protestirala kada je grupa od 10-ak agenata okružila i upucala je u genitalije i bedra.”

Traumatiziran ovim iskustvom, liječnik – koji je kao i svi medicinski stručnjaci citirani u ovom članku govorio pod uslovom anonimnosti iz straha od odmazde – rekao je da se teško nosio sa stresom i boli kojoj je svjedočio. “To je mogla biti moja vlastita kći.”


Rendgenska slika lubanje koju je dao iranski liječnik pokazuje zrna iz sačme.

Neki od drugih medicinskih stručnjaka optužili su sigurnosne snage, uključujući prorežimsku miliciju Basij, za ignoriranje praksi kontrole nereda, poput pucanja iz oružja u stopala i noge kako bi se izbjeglo oštećenje vitalnih organa. Jedan liječnik iz Karaja, grada blizu Teherana, rekao je da snage sigurnosti “pucaju u lica i intimne dijelove tijela žena jer imaju kompleks manje vrijednosti. I žele se riješiti svojih seksualnih kompleksa tako što će povrijediti te mlade ljude.”

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je očitovanje o navodima liječničkog osoblja, ali oni još nisu odgovorili.

Protesti širom zemlje

Aktivisti kažu da takvo užasno nasilje temeljeno na spolu nije iznenađenje s obzirom na mizoginu vladavinu iranskih ajatolaha, koji su preuzeli vlast u revoluciji 1979. i zadržali kontrolu brutalnom silom, često protiv žena.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini u septembru bila je to što je izazvalo najhrabriji izazov tvrdolinijaškoj teokratskoj vladavini klerika u zemlji. Amini je uhapšena zbog nepropisnog nošenja marame, a zatim ju je iranska policija za moral navodno premlaćivanjem dovela u stanje kome. U danima nakon njene smrti, djevojke i žene širom zemlje prkosile su zakonski nametnutom kodu odijevanja, skidajući i spaljujući hidžabe.

Teheran je opetovano krivio strane neprijatelje za nemire i optužio "teroriste" za ubistvo desetina pripadnika snaga sigurnosti. To je u suprotnosti s izjavama Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava, koji je rekao da je u gušenju protesta dosad ubijeno više od 300 ljudi, uključujući više od 40 djece. I dok je Vijeće UN-a za ljudska prava usvojilo rezoluciju o osnivanju misije za utvrđivanje činjenica koja će istražiti navodna kršenja ljudskih prava, malo je vjerovatno da će istražitelji biti primljeni u zemlju.


Neimenovani muškarac u tridesetima na kojeg je iranska policija u civilu pucala iz automobila. Iz tijela mu je izvađeno oko 30 sačmi.

Dio teheranske kampanje zastrašivanja uključivao je prijetnje doktorima koji liječe ranjenike.

Suočena s takvim opasnim uslovima, doktorica iz Mazandarana rekla je da uklanja kuglice, koje su ponekad metalne, a ponekad plastične, s ugašenim svjetlima kako bi izbjegla da je otkriju. Žene se toliko srame ići u bolnicu da se mnoge liječe kod kuće, a to je vrlo opasno, rekla je. 26. oktobra, stotine liječnika protestovalo je ispred medicinskog vijeća Irana, a sigurnosne su snage pucale na njih iz vatrenog oružja. Hirurg iz Teherana liječio je kolege koji su u bijegu pogođeni u leđa i noge.

Rekao je da je liječio ozbiljne ozljede najmanje petorice demonstranata koji su pogođeni iz neposredne blizine iz vatrenog oružja. “Jedan od ozlijeđenih koje sam liječio nije ni učestvovao u protestima. Bio je slučajni prolaznik... i mislio je da neće pucati na njega. Naslijepo pucaju na sve koji nisu jedni od njih.”

Brian Castner, viši krizni savjetnik za oružje i vojne operacije u Amnesty Internationalu, rekao je da su ozljede prikazane na fotografijama koje su dostavljene Guardianu uveliko u skladu s “upotrebom sačme za ptice, koja je dizajnirana za lov i nema joj mjesta u bilo kojoj legitimnoj ili zakonitoj upotrebi sile od strane policije”. Rekao je da će biti teško procijeniti samo iz fotografija koji su dijelovi tijela bili gađani ili s koje udaljenosti, zbog prirode raspršivanja sačme. Najmanje jedna fotografija pokazuje nešto što je izgledalo kao lovačka puška, rekao je Castner, koji se koristi za lov na veliku divljač, poput jelena. “Osoba koja je pogođena ima veliku sreću što nije pogođena u prsa ili glavu i ubijena. Prije sam vidio neke dokaze o korištenju ovih pušaka, ali ovo je jasan primjer.”

Upucani u oči

Teheranski hirurg rekao je da je jedan slučaj koji mu je poslan bio 25-godišnji prolaznik koji je upucan u lice 16. septembra, kada su protesti tek počeli. “Zrna su mu pogodila oči, glavu i lice... Skoro je oslijepio na oba oka i njima može detektirati samo svjetlo i sjaj. Nije u dobrom stanju.”

To je jedno od stotina izvještaja koja su se pojavila o demonstrantima koji su izgubili vid nakon što su pogođeni sačmom iz neposredne blizine. Guardian je vidio fotografije ljudi kojima su kuglice zaglavljene u očnima jabučicama.

Jedan slučaj koji je je privukao pažnju bio je napad na studenticu iz lučkog grada Bandar Abbas, koja je upucana u desno oko. Ghazal Ranjkesh je na svom Instagram profilu podijelila da je upucana dok se vraćala s posla.

“Posljednja slika koju je moje desno oko vidjelo bio je osmijeh osobe koja je pucala na mene”, napisala je u objavi koja je sada izbrisana nakon što je široko podijeljena u  grupama demonstranata i društvenim medijima, što je izazvalo reakciju.

Više od 400 oftalmologa iz Irana potpisalo je pismo u kojem upozorava Mahmuda Jabbarvanda, glavnog sekretara Iranskog oftalmološkog društva, na ono što se čini kao namjerno zasljepljivanje demonstranata. Jedan od oftalmologa koji je potpisao pismo rekao je da su doktori liječili četiri pacijenta koji su djelomično ili potpuno izgubili vid, uključujući jednog 20-godišnjaka čiji je rendgenski snimak pokazao 18 sačmi u glavi i licu.


Rendgenska slika nogu na kojoj se vide zrna sačme.

“Osjećao sam se užasno, bio sam tako ljut i imao sam suze u očima gledajući njihovu bol. Oko je najosjetljiviji dio ljudskog tijela i jako je bolno razmišljati o ovim unesrećenim ljudima koji su svi mladi i s tim invaliditetom i slabovidnošću moraju živjeti do kraja života”, rekao je. “Čuo sam mnogo sličnih slučajeva od svojih kolega, a slučajeva oštećenja vida u nedavnim protestima je mnogo više. Radi se o više od 1000 slučajeva”, rekao je dodavši da još nisu dobili odgovor na pismo.

Guardian je podijelio fotografije ozljeda oka i lica zadobijenih na protestima s Iainom Hutchisonom, oralnim i facijalnim hirurgom iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je utemeljio dobrotvornu udrugu za hirurška istraživanja Saving Faces.

Hutchison je rekao da slike pokazuju "ljude koji su upucani iz neposredne blizine mecima iz sačmarice ispaljenim izravno u oba oka ostavljajući ozbiljno trajno oštećenje vida ili sljepoću". Priroda ozljede, rekao je, sugerira "da su bili držani ili mirni i da nisu mogli odmaknuti glavu".

Znajući da će demonstrantima trebati liječnička pomoć za tako teške ozljede, vlasti su pojačale nadzor u bolnicama. Liječnik iz bolnice u Shirazu rekao je da je novi zaštitar postavljen ispred odjela hitne oftalmologije krajem prošlog mjeseca. “Kontrolirao je ko ulazi i izlazi iz hitne oftalmologije i svaki put je tražio naše iskaznice i oznake. To je bilo prvi put da sam vidio da se to događa u bolnici. Činilo se da se ovaj dodatak stražama dogodio nakon što je primljen sve veći broj demonstranata s ozljedama oka”, rekao je.

U drugim dijelovima zemlje, posebno u regiji Kurdistan gdje je vlada blokirala cijele gradove, volonteri moraju pješice krijumčariti zavoje i lijekove. Soran Mansournia, kurdski aktivist za ljudska prava koji je dio odbora liječnika i koji je koordinirao s civilima u tajnoj isporuci lijekova i liječenju ranjenih demonstranata, rekao je: “Broj ranjenih je vrlo velik. Svaki dan slušamo o smrtnim slučajevima ozlijeđenih osoba koje nisu otišle u bolnicu iz straha od hapšenja.”

federalna.ba/The Guardian

Iran protesti ozljede