Iran uhapsio muzičara, autora himne protesta

Iran uhapsio muzičara, autora himne protesta

Dok demonstracije zbog nasilne smrti Mahse Amini ulaze u svoju treću sedmicu u Iranu, protestna pjesma jednog od najpopularnijih iranskih muzičara postala je soundtrack za najveći građanski ustanak u desetljećima, kanalizirajući bijes Iranaca u zemlji i inozemstvu.

Stihovi pjesme Baraye Shervina Hajipoura u potpunosti su preuzeti iz poruka koje su Iranci objavili na internetu o tome zašto protestuju. Svaki počinje riječju Baraye - što znači "Za..." ili "Zbog..." na farsiju.

Hajipour je objavio pjesmu online prošle sedmice i brzo je postala viralna, pregledana milionima puta na raznim platformama. Videozapisi pokazuju pjesmu koju pjevaju učenice u Iranu, trešti s prozora automobila u Teheranu i puštana je na protestima solidarnosti u Washingtonu, Strasbourgu i Londonu ovog vikenda.

 

Hajipour, 25, je navodno uhapšen 29. septembra, nekoliko dana nakon što je pjesma objavljena. Prema porukama koje je na Twitteru objavila Hajipourova sestra, a koje je potvrdio Human Rights Watch, obavještajne službe u pokrajini Mazandaran nazvale su Hajipourove roditelje i obavijestile ih o njegovom hapšenju 1. oktobra. Izvori bliski Hajipouru vjeruju da je pjevač bio natjeran da ukloni pjesmu s Instagrama kada je uhapšen. Od tada je registrirano da ju je napisao neko drugi, što je omogućilo podnošenje pritužbi o kršenju autorskih prava, što je rezultiralo uklanjanjem pjesme na platformama na koje je bila postavljena. Međutim, pjesma je već široko podijeljena, a korisnici je nastavljaju postavljati na YouTube.

“Ova pjesma je večeras slomila perzijske društvene medije. Toliko nas je plakalo slušajući to iznova i iznova. Umjetnik Shervin Hajipour sažeo je duboku nacionalnu tugu i bol koju Iranci osjećaju desetljećima, što je kulminiralo tragedijom #MahsaAmini”, rekao je dopisnik BBC-ja Bahman Kalbasi. "Najbolji način za razumijevanje pobune u Iranu nije bilo kakva knjiga ili esej, već 'Baraye' Shervina Hajipoura", napisao je Karim Sadjadpour iz thinktanka Carnegie Endowment. "Dubina pjesme zahtijeva da juse presluša više puta."

U toku je kampanja koja poziva javnost da nominira pjesmu za Grammyja u kategoriji najbolje pjesma za društvene promjene.

U pjesmi Hajipour pjeva stihove kao što su "Za ples na ulicama, za ljubljenje voljenih" i "Za žene, život, slobodu", pjesmu koja je sinonim za val protesta nakon Aminijine smrti.

Amini je sa svojom porodicom putovala iz iranske zapadne pokrajine Kurdistan u glavni grad Teheran 13. septembra kako bi posjetila rodbinu prije nego je uhapšena jer se nije pridržavala strogih pravila zemlje o ženskom odijevanju. Svjedoci su izjavili da je Amini pretučena u policijskom kombiju, što policija negira. Amini (22) je prebačena u bolnicu u komi, a  preminula je dva dana kasnije.

Ali stihovi pjesme Baraye odražavaju rašireni bijes i bijedu, baš kao što je Aminijina smrt bila prekretnica za mnoge nakon što se režim uključio u usklađeno slamanje navodnih antiislamskih aktivnosti. Provedba je uključivala pojačanu prisutnost patrole za navođenje – također poznate kao policija morala – na ulicama.

Jedan stih – “Za nestalu ubijenu djecu” – objavljena je sa slikom Hameda Esmaeiliona sa svojom 9-godišnjom kćeri Reerom. Ubijena je zajedno sa svojom majkom Parisom na letu 752 Ukraine International Airlinesa, koji je oborila iranska Revolucionarna garda nedugo nakon polijetanja iz teheranske zračne luke u januaru 2020. Esmaeilion je bio jedan od vodećih organizatora iza globalnih protesta koji su se održali ovog vikenda. Kako se protesti nastavljaju, sve je više uhapšenih širom Irana, uključujući nogometaša Hosseina Mahinija, koji je uhapšen nakon što je na internetu izrazio podršku protestima, i pjesnikinju Monu Borzoi, nakon što je napisala pjesmu u znak podrške protestima, navodi Hrana, Iranska novinska agencija za ljudska prava.

U saopćenju je skupina Iran Human Rights, sa sjedištem u Norveškoj, rekla da su "do sada 133 osobe ubijene", uključujući više od 40 osoba koje su poginule u sukobima prošle sedmice u Zahedanu, glavnom gradu jugoistočne zemlje u provinciji Sistan-Baluchistan. Sadjadpour je rekao: “Bez obzira što se dogodi s protestima, vrijedno je napomenuti da najviralnija pjesma u iranskoj historiji, koja će se vjerovatno pamtiti desetljećima koja dolaze, nije o otporu Americi, Izraelu ili bilo kojem drugom mjestu. To je pjesma o iranskim snovima za normalan život.”

federalna.ba/The Guardian

Iran protesti himna