Iran i SAD pokušavaju spasiti nuklearni sporazum u indirektnim razgovorima u Beču

Iran i SAD pokušavaju spasiti nuklearni sporazum u indirektnim razgovorima u Beču

Iran i Sjedinjene Države održali su  indirektne razgovore u Beču u petak, u naporu u posljednji čas da se obnovi nuklearni sporazum iz 2015., javili su iranski državni mediji.

Slaba su očekivanja u pomake u tim razgovorima. Svaka od strana poziva drugu da učini kiompromis, dok iranski nuklearni program naglo napreduje.

Reuters je, pozivajući se na iranskog i evropskog zvaničnika, javio u junu da je Teheran odustao od zahtjeva da se Revolucionarna garda 'skine' s američke liste sankcija.

Šef iranskog pregovaračkog tima Ali Bagheri Kani insistirao je da Bijela kuča učini kompromis, navodeći u tweetu da bi Sjedinjene Države “trebale pokazati zrelost i odgovornost”.

Dok Iran odbija direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama, dilomata EU Enrique Mora posreduje između Bagheri Kanija i  specijalnog američkog izaslanika za Iran Roba Malleya.

Razgovori su propali prvenstveno zbog iranskog zashtjeva da Washington 'skine'  Revolucionarnu gardu s američke liste stranih terorističkih organizacija (FTO). Sjedinjene Države to odbijaju.

Teheran također traži da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od nadzora iranskih nuklearnih aktivnosti, protiveći se prošlogodišnjoj tvrdnji agencije UN-a za nuklearni nadzor da nije pojasnilo "tragove urana na neprijavljenim lokacijama".

federalna.ba/Fena

Iran SAD Beč nuklearni sporazum
helikopter Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Oružane snage BiH SAD
0 28.05.2023 11:20
Kevin McCarthy Joe Biden SAD
0 28.05.2023 10:21