Inzko: BiH je potreban zakon koji kažnjava i sprečava negiranje genocida

Inzko: BiH je potreban zakon koji kažnjava i sprečava negiranje genocida

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da se Bosna i Hercegovina potpuno promijenila od 1995, ali da poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete već složen proces.

- Oporavak od nasilja, oporavak od okrutnosti, oporavak od zločina - to su duga putovanja. Često su teška. I možda nikada neće biti u potpunosti završena. Već 26 godina žene iz Srebrenice su primjer ostatku Bosne i Hercegovine i svijetu. Sa odlučnošću i snagom su se borile da pronađu posmrtne ostatke svojih očeva, muževa, braće i sinova. Mnoge, ali ne sve, su dostojanstveno su sahranile svoje najmilije. Pridružile su se preživjelima iz svake zajednice u potrazi za pravdom i istinom - naveo je Inzko.

Dodao je da se drugi u ovoj zemlji - mala manjina građana - ne mogu pomaknuti dalje od dugačke sjene koju bacaju mržnja i strah.

- Postoje oni koji i dalje poriču istinu, oni koji insistiraju - uprkos provjerenim i dobro dokumentovanim činjenicama - da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprečava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju - istakao je Inzko.

Poručio je da je negiranje genocida težak teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi.

- Oni koji se - nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno - i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati. Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno krivičnim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprječava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca - smatra Inzko.

Rekao je da takav zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH - iz svake zajednice - da se jednom zauvijek odvoje od straha i mržnje koji su potakli zločine počinjene devedesetih.

- Na ovu tužnu godišnjicu odajemo počast žrtvama genocida i suosjećamo s preživjelima. Još jednom potvrđujemo opredijeljenost za pravdu i istinu i pridružujemo se poštenim ljudima širom Bosne i Hercegovine koji se odriču zla koje je počinjeno u Srebrenici - kazao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

federalna.ba/Fena

Valentin Inzko Srebrenica genocid