Indijski sud odredio Gandhiju dvije godine zatvora zbog komentara o Modiju
(Izvor: Fena/PTI)

Indijski sud odredio Gandhiju dvije godine zatvora zbog komentara o Modiju

Sud u Indiji proglasio je u četvrtak opozicionog čelnika Rahula Gandhija krivim za klevetu zbog govora koji je održao 2019. godine u kojem je govorio o lopovima koji se prezivaju Modi, te ga osudio na dvije godine zatvora.

Gandhi, viši čelnik Kongresne stranke i potomak političke dinastije Nehru-Gandhi, žalit će se na ovu odluku višem sudu, rekla je njegova stranka. Presudu je donio sud u gradu Suratu, koji se nalazi u Gujaratu, rodnoj državi premijera Narendre Modija.

- Sud je utvrdio da je komentar Rahula Gandhija klevetnički. Osuđen je na dvije godine zatvora - rekao je Ketan Reshamwala, glasnogovornik tužitelja Purnesha Modija, zastupnika u Gujaratu iz premijerove stranke Bharatiya Janata (BJP).

Gandhi je bio prisutan na sudu u Suratu, koji mu je odmah dozvolio kauciju i suspendovao kaznu na mjesec dana.

U govoru uoči posljednjih općih izbora 2019., Gandhi se osvrnuo na premijera i dva odbjegla indijska biznismena, svi s prezimenom Modi, govoreći o navodnoj korupciji na visokoj razini u zemlji.

U četvrtak je Gandhi rekao sudu da njegov komentar nije bio protiv bilo koje zajednice.

Gandhijeva stranka rekla je da je slučaj protiv njega pokrenula "kukavička i diktatorska" vlada BJP-a jer je "razotkrivao njihova mračna djela".

- Modijeva vlada je žrtva političkog bankrota. Žalit ćemo se višem sudu - napisao je predsjednik Kongresa Mallikarjun Kharge na Twitteru.

federalna.ba/Fena

Indija presuda