Indijski premijer inauguriše novu zgradu parlamenta dok opozicija bojkotuje

Indijski premijer inauguriše novu zgradu parlamenta dok opozicija bojkotuje

Premijer Indije Narendra Modi danas inauguriše novu zgradu parlamenta dok 20 opozicionih partija bojkotuje ceremoniju.

Formalna inauguracija počela je jutros u 7.30 molitvom, nakon čega je Modi unio u zgradu zlatno žezlo zvano sengol, koje je od historijskog značaja, prenio je BBC.

On je otkrio ploču na kojoj piše da je je novi parlament posvećen zemlji i očekuje se njegov govor, dok poslanici nekoliko velikih opozicionih partija ne učestvuju u događaju.

Prošle sedmice je 20 stranaka, uključujući glavni opozicioni Kongres, objavilo svoju "kolektivnu odluku" da bojkotuju ceremoniju inauguracije.

Oni su kritikovali vladu što nije tražila od predsjednika Droupadi Murmua, najvišeg ustavnog organa parlamenta, da otvori novu zgradu.

Oni su također osudili odluku da bude održan na godišnjicu rođenja ideologa Hindutve VD Savarkara.

Opozicione stranke smatraju Savarkara figurom koja izaziva podjele, dok ga vladajuća Bharatiia Janata Partija (BJP) pozdravlja kao heroja.

Danas će Modi također otkriti novi novčić od 75 rupija u znak sjećanja na taj događaj i odati počast 75 godina nezavisnosti Indije.

Nova zgrada parlamenta dio je vladinog ambicioznog projekta za razvoj energetskog koridora Central Vista u glavnom gradu Delhiju.

Izgrađena ispred britanskog parlamenta za oko 9,7 milijardi rupija (117,1 miliona dolara) i ima povećan kapacitet sjedišta, sa 1.272 mjesta u dvije sale.

Sale gornjeg i donjeg doma parlamenta dizajnirane su u obliku pauna i lotosa, indijske naconalne ptice i cvijeta.

federalna.ba/Beta

Indija