IDDEEA poziva nadležne institucije na elektronsku razmjenu podataka radi olakšanja procedura
(Izvor: Fena/ IDDEEA)

IDDEEA poziva nadležne institucije na elektronsku razmjenu podataka radi olakšanja procedura

Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH pozvale je sve organe, općine, gradove, banke i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup njenim elektronskim web servisima. 

Iz te agencije podsjećaju da su implementirali elektronske web servise i omogućili elektronsku razmjenu podataka kako bi bila izbjegnuta dugotrajna čekanja i potreba za štampanjem CIPS potvrda.

Ističu da će im IDDEEA pružiti besplatnu podršku i omogućiti elektronsku razmjenu informacija o prebivalištu građana putem sigurnih i efikasnih digitalnih kanala. Tim putem bit će moguće elektronskim putem utvrditi mjesto prebivališta svakog građanina bez potrebe za fizičkom dostavom štampanih potvrda.

Podsjećaju da je već veliki broj organa uspješno završio tu proceduru i prešao na elektronski sistem, čime su značajno olakšali pristup uslugama svojim građanima. Međutim, još uvijek postoji veliki broj onih koji nisu podnijeli zahtjev za pristup web servisima IDDEEA-e i time još uvijek traže štampane potvrde od građana.

- Pozivamo vas da se pridružite ovom naporu kako bismo zajedno unaprijedili kvalitet usluga i efikasnost administrativnih procesa u korist naših građana. Molimo vas da promijenite interne procedure i pređete na elektronski način utvrđivanja informacija o prebivalištu. Za sve informacije i pomoć oko implementacije elektronskih web servisa, slobodno se obratite IDDEEA-i. Naš cilj je da zajedno olakšamo život bh. građanima - saopćeno je iz IDDEEA-e.

federalna.ba/Fena

IDDEEA poziv podaci web servisi