ICJ presudio protiv američkog zamrzavanja nekih iranskih sredstava

ICJ presudio protiv američkog zamrzavanja nekih iranskih sredstava

U djelimičnoj pobjedi Irana, sudije Međunarodnog suda pravde (ICJ) u četvrtak su presudile da je Vašington nezakonito dozvolio sudovima da zamrznu imovinu nekih iranskih kompanija i naložio je Sjedinjenim Državama da plate odštetu, čiji će iznos biti naknadno utvrđen.

U  udarcu za Teheran, svjetski sud je, međutim, naveo da nema nadležnost nad 1,75 milijardi dolara zamrznute imovine iranske centralne banke.

Vršilac dužnosti pravnog savjetnika Rich Visek iz američkog State Departmenta u pisanoj izjavi je naveo da je presuda odbacila "ogromnu većinu iranskog slučaja", posebno kada se radi o imovini centralne banke.

- Ovo je velika pobjeda za Sjedinjene Države i žrtve iranskog državnog terorizma - dodao je Visek.

U reakciji koju je iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo na svom Telegram kanalu, ono je tu odluku pozdravilo kao "isticanje legitimnosti" svojih stavova i "izražavanje pogrešnog ponašanja Sjedinjenih Država".

Presuda je donesena u jeku pojačanih napetosti između Sjedinjenih Država i Irana nakon napada između snaga koje podržava Iran i američkog osoblja u Siriji prošle sedmice.

Odnosi su zategnuti nakon što su pokušaji da se oživi nuklearni sporazum između Irana i velikih svjetskih sila iz 2015. godine zakočeni, i zbog iranskih bespilotnih letjelica koje koristi Rusija protiv Ukrajine.

Slučaj pred ICJ, također poznatim kao Svjetski sud, prvobitno je pokrenuo Teheran protiv Washingtona 2016. zbog navodnog kršenja ugovora o prijateljstvu iz 1955. godine, dozvoljavajući američkim sudovima da zamrznu imovinu iranskih kompanija. Novac je trebao biti predan kao odšteta žrtvama terorističkih napada.

Islamska Republika negira da podržava međunarodni terorizam.

Ugovor o prijateljstvu iz 1950-ih potpisan je znatno prije iranske Islamske revolucije 1979. godine, koja je srušila šaha kojeg su podržavale SAD, i naknadnog prekida američko-iranskih odnosa, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Iran