I ove godine bez organiziranog odlaska na hadž

I ove godine bez organiziranog odlaska na hadž

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini saopćio je danas da i ove godine, nažalost, neće biti organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje.

- Hadž će moći obaviti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža ove godine - izjavio je za Agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž Sadžid ef. Ramić.

Ove godine niko iz inostranstva neće biti primljen na hadž

Saudijska Arabija objavila je da će zbog pandemije koronavirusa (COVID-19) ove godine na hadž biti primljeno 60.000 ljudi iz zemlje, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije uputilo je saopćenje o mjerama koje je potrebno poduzeti zbog pandemije kao...

Pojasnio je da je ova odluka u skladu s instrukcijama koje je danas objavilo Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a kojima se hadž ograničava na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Kako se navodi u objavi Ministarstva, odluka je donesena u svjetlu trenutnog stanja u cijelom svijetu, a imajući u vidu nastavak širenja koronavirusa i pojavu njegovih mutacija.

Oni koji namjeravaju obaviti obrede hadža ne smiju imati hronična oboljenja, moraju biti u dobnoj skupini od 18 do 65 godina starosti i da, shodno propisima i procedurama o imunizaciji koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji, pripadaju jednoj od kategorija: imunizirano lice, ili lice imunizirano jednom dozom prije 14 dana, ili imuniziran oporavljen od oboljenja.

Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije istaklo je još jednom činjenicu da je ovakva odluka povodom organiziranja ovogodišnjeg hadža donesena zbog stalne brige za zaštitu, zdravlje i sigurnost hadžija, kao i zaštitu i sigurnost država iz kojih dolaze.

federalna.ba/Fena

hadž