videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

I kiseljačka pogačica bi na listu UNESCO-a

Kisela voda, domaći kajmak i peć na drva - tajna su dobrog ukusa poznatih kiseljačkih pogača. Magnet su za privlačenje domaćih i stranih posjetilaca, a uskoro bi se mogle naći na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine.

Nemoguće je proći kroz Kiseljak, a ne zaustaviti se i probati tradicionalne pogačice s kajmakom. O njima su napisane brojne pjesme i priče, a tajna njihovog ukusa u vezi je s prirodnim bogatstvom ovog kraja.

“To je tradicija Kiseljaka i dobila je ime po kiseloj vodi, jer se tijesto miješalo s njom, peklo se i mazao se kajmak. To je brend Kiseljaka. Prije rata se koristio užički kajmak, sad koristimo fojnički ”, objašnjava Amir Agić, vlasnik pekare Agić

Datiraju još iz 19. stoljeća, a način pripreme u peći na drva se ne mijenja. Zbog svog značaja, Općina Kiseljak ove godine pokreće inicijativu da pogačice budu uvrštene na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Time bi se odalo priznanje ovom višestoljetnom gastronomskom umijeću.

“Svi prethodni razgovori, uključujući Federalno ministarstvo kulture, obavljeni su. Mi ćemo sada krenuti sa zvaničnom inicijativom i očekujem podršku jer tim se ne promovira samo općina Kiseljak već i Federacija BiH i Bosna i Hercegovina kao država”, ističe Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Općine Kiseljak (HDZBiH).

“Što se tiče kiseljačke pogačice, naravno da ima šanse. Oni trebaju napraviti prvi korak. A to je da se taj element upiše na Pivremenu listu nematerijalne baštine BiH na kojoj su sada trenutno 34 elementa i to je nešto što je vrlo značajno”, navodi Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH.

Općina Kiseljak inače je bogato kulturno-historijsko nalazište, a nekada je bila i poznato izletište. Svrstavanje pogačica na UNESCO-vu listu, dovelo bi u ovo mjesto brojne posjetioce što bi oživjelo stari duh Kiseljaka, kojeg bi se sa slašću sjećali.

federalna.ba

Kiseljačka pogačica Kiseljak UNESCO