javljanje Dine Durmića, videoprilog Azre Delmanović-Avdić (Dnevnik 2)

Tri mjeseca od trostrukog ubistva u Gradačcu: krivaca nema, propusti nepoznati

Tri mjeseca su otkako je Nermin Sulejmanović ubio suprugu Nizamu Hećimović, a nakon nje ubio još dvije i ranio tri osobe, nakon čega je počinio suicid. Desetine hiljada ljudi gledale su snimak ubistva, a zatim i Sulejmanovićevo obraćanje uživo putem društvenih mreža. Iako vrijeme prolazi, nevjerica i razočarenje ne blijede.

O ovome se još mora govoriti, rečeno je na sastanku u Gradskoj upravi održanom danas u Gradačcu na inicijativu Sevlida Hurtića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Sastanku su prisustvovale i predstavnice sigurnih kuća u našoj zemlji koje su još jednom postavile pitanje svih pitanja – šta su nadležni poduzeli konkretno za ovaj slučaj i šta poduzimaju na prevenciji femicida u našoj zemlji?

Šta žrtve dobiju nakon što prijave nasilje? Kako ih zaštititi?  Ova i još niz drugih pitanja dospjela su u fokus javnosti nakon stravičnog slučaja iz Gradačca. Odgovori ne ohrabruju jer žrtve rijetko dobiju adekvatnu zaštitu i još manje vjeruju institucijama. Konkretan korak bi mogao biti u izmjenama zakonskih regulativa i njihovoj primjeni od onih koji su odgovorni.

“Koliko sam razgovarao s kolegicama iz sigurnih kuća, rečeno mi je da je taj zakon bolje riješen u RS-u, ali da je problem primjena. U Federaciji se tu zaostaje”, rekao je ministar Hurtić.

“Onaj ko donosi zakone i propise je onaj ko treba direktno da postupa kada se prijavi nasilje u porodici i ima veću odgovornost”, istakla je Danijela Kaloci, predstavnica Udruženja građana “Vive žene” Tuzla

Od početka augusta do danas, pomoć i zaštitu od nasilnika u sigurnim kućama samo na području TK-u zatražile su  34 osobe, od čega je njih 15 iz Gradačca.

“I same sigurne kuće pokreću određene aktivnosti ekonomskog osnaživanja, ali sve to bi moralo da se napravi na određeni sistematski način”, naglasila je Samra Filipović Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

A vjeru u sistem su mnogi izgubili još prije nekoliko dana kada je na konferenciji za medije Tužilaštva i MUP-a Tuzlanskog kantona rečeno je da nije bilo propusta u radu nadležnih organa u ovom slučaju. Kako je moguće da jedna osoba ubije troje i rani još troje ljudi, a da  niko nije pravovremeno reagovao, pitaju aktivisti podsjećajući na to da je porodica ubijene Nizame kazala da su policiju čekali 20, a da je na konferenciji rečeno da je prva patrola stigla za deset minuta.

“Oni su u svom balonu, u svom svijetu. Sve je uredu, sve je kako treba i tako je moralo biti. Neke se stvari ne slažu, ne poklapaju”, ističe aktivist Miralem Topalović.

“Unutrašnja kontrola radi još istragu od prvog poziva do dolaska i završetka tog procesa, koliko je prošlo vremena i volio bih da unutrašnja kontrola preko komesara izađe s tim informacijama”, poručio je Hurtić.

Pritisak javnosti, medija, ali i svih drugih uključenih u ovaj slučaj pokazatelj su da se od tačnih informacija neće odustajati, naglašeno je.

“Naš cilj je da Gradačac nakon svega ovoga ne bude prepoznat samo kao mjesto stravičnog zločina, nego i mjesto iz koga je pokrenuta inicijativa za određene pozitivne promjene kako se ovo ne bi ponovo dešavalo”, zaključio je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca (SDP).

Ovo ubistvo privuklo je posebnu pažnju jer su svi mogli vidjeti taj čin, no jedan slučaj ne treba isticati zanemarajući ostale, podsjećaju učesnici sastanka. Nizamu i sve druge žrtve ne možemo vratiti, ali možemo kao društvo insistirati na tome da ovaj slučaj bude prekretnica u tretiranju ovakvih krivičnih djela, zaključeno je.

federalna.ba

Sevlid Hurtić Nermin Sulejmanović femicid Gradačac sigurne kuće
femicid nasilje u porodici nasilje
0 22.02.2024 20:44
Sevlid Hurtić napad na povratnike Federalni radio napad povratnik
0 02.02.2024 16:48
Sevlid Hurtić KCUS povratnik
0 02.02.2024 11:10