Hurtić u Centru 'Lipa': Ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je danas Privremeni prihvatni centar 'Lipa' kod Bihaća. U delegaciji su, između ostalih, bili i predsjednica Amnesty Internationala Austrija Shoura Hashemi, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Beču te predsjednik SOS Balkanroute Austrija Petar Rosandić.

Fokus posjete između ostalog je migrantski kamp, preciznije zatvor u kampu za koji je, kako se navodi u saopćenju za javnost, sudskom presudom izrečenom prošle godine u Beču ustanovljeno da je ilegalan.

-  Ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ljudska prava su zajamčena svakom čovjeku, na temelju njegova postojanja kao čovjeka i neotuđiva su što znači da ne mogu nikome biti oduzeta. Kad se vratimo 30 godina unazad, svaki građanin naše zemlje imao je neke veze sa migracijama - kazao je Hurtić.

Ukazao je na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u zemlji.

- Kad se radi o finansijskim sredstvima koja su utrošena, naglašavam da utrošak mora biti transparentan. Ne želim da se vodi polemika kako i zašto su utrošena sredstva u Bosni i Hercegovini jer mi nismo vodili proces utroška sredstava. Finansijske službe austrijske Vlade treba da istraže utrošak sredstava - potcrtao je Hurtić.

Dodao je da nikad neće dozvoliti otvorenje ilegalnog zatvora u Privremenom prihvatnom centru 'Lipa', saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

federalna.ba/Fena

Sevlid Hurtić Privremeni prihvatni centar 'Lipa' Bihać