HRW optužuje Izrael za 'divljanje' protiv ljudskih prava

HRW optužuje Izrael za 'divljanje' protiv ljudskih prava

Izrael je "u divljanju" protiv ljudskih prava - izjavila je nova čelnica grupe za ljudska prava Human Rights Watch za Reuters u četvrtak, pozivajući saveznike poput Sjedinjenih Država da učine više kako bi ga smatrali odgovornim za navodne zloupotrebe i uvjerili ga da se promijeni kurs.

Planirana revizija pravosuđa od izraelske vjersko-nacionalističke vlade bila bi "katastrofa" za ljudska prava - kazala je izvršna direktorica HRW-a Tirana Hassan.

- S obzirom na trenutno stanje izraelske vlade, i napade na pravosuđe posebno, vidimo da ovo nije vlada koja želi ljudska prava - kazala je Hassan.

- Ovo je vlada koja je zapravo u divljanju protiv ljudskih prava u zemlji protiv svog naroda u Izraelu – dodala je.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Vladin plan da omogući parlamentu da poništi odluke Vrhovnog suda i kontroliše imenovanja sudija izazvao je neke od najvećih uličnih protesta u istoriji Izraela, a kritičari taj potez nazivaju prijetnjom demokratiji.

Premijer Benjamin Netanyahu i njegove pristalice kažu da će planovi osigurati odgovarajuću ravnotežu između izabrane vlade i pravosuđa i ne ugroziti pojedinačna i manjinska prava.

U ovoj je sedmici Netanyahu pauzirao zakonodavne korake za provedbu plana i započeo razgovore s političkom opozicijom o kompromisu.

Hassan je naglasila kako se nada da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena "iskoristiti njihov odnos i njihovu moć kako bi osigurala da se Izrael na neki način odmakne od ruba na kome se sada nalazi kada su u pitanju ljudska prava.

- Očekujemo da SAD pozovu Izrael na odgovornost za zloupotrebe s istom rigoroznošću kao što su spremne da traže odgovornost Kine za svoje zloupotrebe - dodala je.

Human Rights Watch, u izvještaju za 2021. označio je izraelsko postupanje prema Palestincima i decenijama dugu izraelsku vojnu okupaciju Zapadne obale kao "apartheid", prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Izrael Palestina Human Rights Watch