Honda prodaje prvi automobil na svijetu s trećom razinom autonomije! VIDEO
(Izvor: carscoops.com)

Honda prodaje prvi automobil na svijetu s trećom razinom autonomije! VIDEO

S ovim iznenađujućim potezom, Honda je postala novi lider u naprednoj tehnologiji za pomoć vozaču.

Proizvođači automobila godinama teže trećem stupnju autonomije, ali još ga nitko nije postigao. Nije to uspjelo ni Tesli, čiji čelnici tvrda da imaju sustav autonomne vožnje, ali u stvarnosti nemaju. Ipak, iznenada je izašla Honda s unaprijeđenom verzijom svog Honda Sensing naprednog sustava pomoći vozaču (ADAS), nazvanog Honda Sensing Elite, koje će postati prvo komercijalno dostupno vozilo s trećim sustavom autonomije (SAE Level 3) u Hondinoj limuzini Legend.

Razina 3 bitno se razlikuje od razine 2 po tome što se prelazi s djelomične automatizacije, poput Teslinog autopilota, na uvjetnu automatizaciju, što znači da automobil može čitati svoje okruženje i donositi odluke na temelju onoga što vidi. To omogućuje automobilu opremljenom sustavom Level 3 poput Honda Sensing Elite da djeluje samostalno na temelju trenutne situacije.

Takva sloboda pruža se funkcijom Honda Jaming Elite Traffic Jam Pilot, koja daje automobilu kontrolu nad  kočnicama, upravljačem i gasom. To pak omogućuje automobilu da zadrži daljinu, brzinu i položaj trake, a sve to čini bez ikakvog doprinosa vozača, za kojeg Honda kaže da može gledati televiziju/DVD na ekranu infotainmenta ili upravljati navigacijskim sustavom za traženje adrese odredišta.

Automobil opremljen Honda Sensing Elite može voziti iza drugog vozila unaprijed zadanom brzinom i na sigurnoj udaljenosti. Ako sustav primijeti da automobil ispred zaostaje ispod zadane brzine, sustav obavještava vozača, a zatim pomaže pri prolasku i povratku na prvobitnu traku. Sustav osigurava sigurnu promjenu prometne trake, a ako jest, jednostavni pokret pokazivača smjera pokrenut će siguran prolazak vozila ispred.

Ako sustav navede vozača da ponovno preuzme kontrolu putem zvučnih, haptičkih i vizualnih upozorenja, ali se vozač ne uključi s kontrolama aktivirat će se pomoć u nuždi. To će automobil dovesti do sigurnog zaustavljanja uz rub ceste. Honda tvrdi da je Sensing Elite testiran u 10 milijuna jedinstvenih simuliranih scenarija i 1.3 milijuna kilometara stvarnog testiranja. Zasad će se ova tehnologija pojaviti na ograničenom izdanju svoje limuzine Honda Legend, i samo za Japan. Samo 100 automobila bit će dostupno s ovom tehnologijom u Japanu.

federalna.ba/revijahak.hr

Honda Autonomna voznja autonomna vozila
Honda Honda N7X Concept
0 04.05.2021 13:19
Baidu Apollo Go Robotaxi Autonomna voznja autonomna vozila
0 04.05.2021 11:04
Honda Honda Civic
0 30.04.2021 12:27
Autonomna voznja autonomna vozila problemi Velika Britanija
0 23.04.2021 09:39
Ford Ford BlueCruise Autonomna voznja
0 16.04.2021 12:16