Crkva u Pragu radije zatvorena nego da je Babiš zloupotrebi u kampanji
(Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Crkva u Pragu radije zatvorena nego da je Babiš zloupotrebi u kampanji

Poznato hodočasničko mesto u Pragu, crkva Gospe Pobjednice sa kultnim kipom djeteta Isusa, danas je ostalo zatvoreno za javnost kako ga bivši populistički premijer Andrej Babiš ne bi zloupotrebio za svoju kampanju u stilu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Bosi karmelićani poručili su Babišu, koga je tijesno porazio u prvom krugu predsjedničkih izbora u petak i subotu general u penziji, građanski kandidat desnog centra i dijela građanskog društva Petr Pavel, da crkva ostaje danas zatvorena jer jasno iz toga kako je Babišov štab najavio njegovu posjetu da je samo dio predizborne kampanje.

"Zbog vremena i medijske prezentacije te posjete smatramo da je ona dio predizborne kampanje koja je vođena napadački i tako da izaziva strahove a koju ne možemo da prihvatimo. Ne želimo da ovo hodočasničko mjesto poznato u cijelom svijetu i vjerski simbol kakav je kip djeteta Isusa bude zloupotrijebljen u te svrhe", poručio je Babišu red karmelićana.

Rektor te crkve Pavel Pola saopštio je takođe da Babiš, kao i bilo ko drugi može uvijek da dođe privatno da se pomoli ali ne da vodi političku kampanju.

Bivši populistički premijer, tajkun agro i hemijske industrije, peti najbogatiji u Češkoj, krenuo je čim se se zatvorila birališta u oštru kampanju u stilu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Babiš je u ponedjeljak preplavio Češku bilbordima u kojima pokušava da izazove strah da će njegov protivkandidat general u penziji, bivši šef Vojnog komiteta NATO, uvući Čehe u rat u Ukrajini i da je ratni huškač, dok je on, Babiš, mirotvorac.

"Neću uvući Češku u rat. Ja sam diplomata, ne vojnik. Predsjednik Babiš", poruka je na bilbordu, spornom i zato što šef države u Češkoj, iako je vrhovni komandant oružanih snaga nema nikakva ovlaštenja da objavljuje rat već je to nadležnost parlamenta na prijedlog vlade, kao i priprema i osiguravanje odbrane Češke.

Babiš se sinoć branio da nije htio da zloupotrijebi posjetu crkvi za kampanju a odustao je i od najavljenog razgledanja krunskog nakita na Hradčanima kada je najavio da će zajedno sa običnim Česima stajati i čekati satima u redu da vidi krunu i žezlo čeških kraljeva koji se izlažu u rijetkim prilikama.

"Neću ni tamo da idem. Svi su ušli u kampanju anti Babiš", požalio se bivši premijer.

Babišova stranka ANO, glavna opoziciona partija u češkom parlamentu pokušava danas da izglasa nepovjerenje koalicionoj vladi desnog centra premijera Petra Fijale, što analitičari također vide kao dio Babišove predsjedničke kampanje, koja pokušava da predstavi generala Pavela kao kandidata vlade, iako vladajuća koalicija nije postavila svog kandidata i da će biti samo marioneta u rukama vlade i sponzora.

Drugi krug izbora biće održan 27. i 28. januara, a Česi prvi put biraju nekoga ko nije izraziti akter Plišane revolucije i češke tranzicije sa ličnim autoritetom kojim im je omogućio da prekorače uglavnom ceremonijalna ovlaštenja kakva ima predsjednik republike, kao što su to bila prva trojica predsjednika Češke - Vaclav Havel, Vaclav Klaus i Miloš Zeman.

federalna.ba/Beta

Prag Andrej Babis