Hoće li nove plate, umjesto privrednog rasta, dovesti do smanjenja broja zaposlenih?

Poslodavci u RS-u još čekaju odgovor Vlade na koji način će se amortizovati pritisak na njihovo poslovanje zbog povećanja najniže plate. Iako je bilo dogovoreno da dođe do novih sastanaka, poslodavci danas ponovo kažu da nisu naišli na razumijevanje. Hoće li nove plate, umjesto privrednog rasta, dovesti do smanjenja broja zaposlenih?

Počinje isplata januarskih plata, po novom obračunu, koji se najviše ticao povećanje minimalne cijene rada na 900 maraka. Poslodavci iz RS-a čekali su da im se u prethodnih nekoliko dana obrate predstavnici vlasti jer, kako kažu, zbog povećanja troškova rada preduzeća, mnogi će imati problem da zadrže nivo poslovanja, a spominje se i smanjenje broja radnika, uglavnom u industrijskim granama.

„Mi smo na sastanku ukazali na negativne efekte. Očekujemo razgovore o poreskim opterećenjima koji bi ublažili negativne efekte ovolike visine minimalne plate. Za sada takvih kontakata nema“, kazao je Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS-a.

A na pomenutom sastanku dogovoreno je da će biti urađene analize i tražiti rješenje za probleme o kojima pričaju privrednici. Umjesto sastanka, iz Vlade stiže poruka da je rano govoriti o revidiranju odluke o minimalnoj plati.

„Treba da prođe određeni period, barem jedan kvartal, da vidimo u kojim granama imamo probleme. Sve grane neće doći u problem, a Vlada će naći način da podrži privrednike da bi opstali na tržištu“, poručio je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

Na priču o najnižoj plati, privrednici navode i evidentan pad industrijske proizvodnje u posljednja dva kvartala 2023. godine.

„Pala je potražnja za našim proizvodima u EU. Taj pad je oko 6,6 posto“, navodi Aćić.

Ekonomisti upozoravaju da se najniža plata približila plati visokokvalifikovanih radnika, što predstavlja novi pritisak na poslodavce da povećaju i ovim drugima plate, što će opet dovesti do više sredstava za poreze i doprinose.

“Ova godina će biti puna poteškoća u finansiranju i funkcionisanju privatnog, a i javnog sektora i ovaj novac koji će se dodatno sliti treba biti dat onima koji su u objektivnom problemu“, upozorava Saša Grabovac, direktor Udruženja ekonomista SWOT.

Grabovac dodaje i da je veći dio problema što je došlo do značajnog povećanja plate u RS-u, a nije u Federaciji, te da različiti poreski tretmani u dva entiteta mogu dovesti do nekonkurentskih i neravnopravnih odnosa preduzeća u zavisnosti od entiteta u kom rade.

federalna.ba

najniža plata najniža plaća minimalna plaća minimalna plata minimalac
Brčko distrikt BiH najniža plata
0 19.03.2024 19:04
minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 11.02.2024 17:53
Prijedor minimalac minimalna plata minimalna plaća
0 09.02.2024 17:24
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko najniža plata najniža plaća minimalac
0 07.02.2024 22:40
Mario Nenadić poslodavci Udruženje poslodavaca FBiH minimalna plaća minimalna plata
0 28.01.2024 22:00
Vlada RS minimalna plaća minimalna plata minimalac
0 28.01.2024 17:25