HNS: Mostar je stolni grad Hrvata, podržavamo Milanovića
(Izvor: Fena/Ivan Rozić)

HNS: Mostar je stolni grad Hrvata, podržavamo Milanovića

Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka europskom Mostaru i europskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora održanoj u ponedjeljak u Mostaru.

"Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. prosinca. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan. Ključna stvar 20. prosinca je zajedništvo hrvatskoga naroda", priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Razgovarajući o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te europskoj i euro-atlantskoj budućnosti.

Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas, poručili su iz HNS-a.

U priopćenju se dodaje zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Daytonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda.

HNS je pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti Daytonski sporazum kao temelj mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim razinama vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH.

"Hrvatski narodni sabor je beskompromisno za Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku, višenacionalnu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana uređenu na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda sukladno deklaracijama EU parlamenta iz 2014. i 2017. godine", dodaje se u priopćenju.

Uvažavajući najvažnije vanjskopolitičke ciljeve HNS-a – Europsku uniju i NATO, Predsjedništvo HNS-a je naglasilo kako je "nužno pristupiti značajnim i vidljivim iskoracima u integracijskim procesima te je pozvalo na žurno imenovanje Povjerenstva za NATO, čime će se omogućiti poboljšan i intenziviran rad s jednom od najvažnijih međunarodnih organizacija".

"Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo neutemeljene, gnjusne i osobne napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od strane bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH. Tom prilikom, Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje suradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner europske i euroatlantske BiH", stoji na kraju priopćenja za javnost Ureda za informiranje HNS-a.

federalna.ba/Fena

HNS