videoprilog Maje Popović (Federacija danas)

Historičari regiona nastavljaju projekte kulture sjećanja

Historičari regiona nastavljaju projekte kulture sjećanja. Projekt Historija za slobodu bit će  realiziran u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Potrebno nam je oslobađanje historije od zloupotreba da bismo krenuli ka izgradnji konstruktivnije, sadržajnije i mirnije budućnosti.

"Mi živimo u prošlosti, to je sasvim razumljivo sad obziro na loše rezultate naših vlada, pa je u tom smislu lakše da nas sve zajedno prebace u prošlost da ne bismo vidjeli šta se dešava", navodi 
Dubravka Stojanović, historičarka iz Srbije.

Projekt koji ima namjeru da podstakne diskusiju o zajedničkoj evropskoj budućnosti, imat će i sarajevsku diskusiju - Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije.

"Nije nam cilj stvarati novu zajedničku prošlost nego kroz dijalog vidjeti gdje su sada historiografije u postjugoslovenskim zemljama", pojašnjava historičar Husnija Kamberović.

Postjugoslovenski prostor zagušen je historijom. Vidljivo je to ne samo u historijskom segmentu, već i političkom i kulturnom, u filmovima, serijama, knjigama. Zbog toga ovi skupovi okupljaju i nehistoričare, regionalno poznate autore, pisce, reditelje.

"Pitat ćemo ih kako oni nose težinu historije jer oni se u svojim romanima i filmovima, evo sad čekamo Oskara, bave ovim temama, to je nešto što pogađa BiH, a samim tim i Srbiju i Hrvatsku", dodaje Stojanović.

Ovakvim projektima organizatori se bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim historiografijama.

federalna.ba

region historičari kultura sjećanja
privrednici region vakcinacija Srbija
0 26.03.2021 11:56
BiH region nasilje porast
0 20.01.2021 21:08
žrtve koronavirus pandemija virus Covid19 Sjeverna Makedonija region
0 23.11.2020 21:19
BiH region sajam inovacija biznis poduzetništvo Srbija Crna Gora Sjeverna Makedonija
0 23.11.2020 18:35