Hiljade vjernika klanjalo džuma-namaz u Al-Aqsi

Hiljade Palestinaca klanjalo je prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, zajedničku redovnu molitvu muslimana petkom, u džamiji Al-Aqsa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Muslimani širom svijeta dočekali su u srijedu uveče ramazan, sveti mjesec muslimana.

Izraelske snage spriječile su ranije danas prolazak Palestinaca sa Zapadne obale u Al-Quds/Jerusalem, koji su u džamiji Al-Aqsi namjeravali klanjati prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu.

Svjedoci su naveli da su izraelske snage poslale pojačanje na kontrolne punktove i da nisu dozvolile prolazak nekim Palestincima.

Odlukom donesenom 20. marta, Izrael je uveo starosnu granicu za Palestince da prisustvuju molitvi petkom u Al-Aqsi tokom ramazana.

Navedeno je da palestinske žene koje žive na okupiranoj Zapadnoj obali, djeca mlađa od 12 godina i palestinski muškarci stariji od 56 godina mogu bez dozvole doći u Istočni Al-Quds/Jerusalem na molitvu petkom u Al-Aqsi.

Palestinski muškarci između 45 i 55 godina morali su dobiti posebnu dozvolu da dođu u džamiju Mesdžid ul-Aqsa.

Najavljeno je da žene starije od 50 i muškarci stariji od 55 godina, uključujući Palestince koji žive u Pojasu Gaze, mogu posjetiti Al-Quds/Jerusalem od nedjelje do četvrtka.

Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjećuju sveta mjesta kao što je džamija Al-Aqsa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Za izlazak sa okupirane Zapadne obale, Palestinci moraju koristiti jedan od 23 kontrolna punkta duž "zaštitnog" zida.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Aqse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

federalna.ba/AA

 
Al-Aqsa Palestinci
Palestinci razgovori dvije države
0 08.08.2023 09:17
Palestinci bijeg Jenin Izrael
0 04.07.2023 07:38
Izrael ciljano ubistvo napad dronom Palestinci
0 22.06.2023 08:48