"Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida"
(Izvor: Fena/Arhiv)

"Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida"

Specijalna savjetnica za prevenciju genocida pri UN-u Alice Wairimu Nderitu pozdravila je izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo krajem prošlog mjeseca a koje propisuje da "nijedna osoba koja je bila osuđena od bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidovati za izbore ili obnašati bilo koju izabranu funkciju".

Nderitu je naglasila važnost tog koraka kao doprinosa jačanju izgradnje povjerenja u zemlji, kako u institucijama tako i među zajednicama u kojima su česti slučajevi negiranja genocida i drugih zločina, te napredak u procesu pomirenja.

Specijalna savjetnica UN-a također je istakla da Memorandum o razumijevanju između Ministarstva pravosuđa i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove omogućava da krivične evidencije državljana Bosne i Hercegovine i osoba rođenih na teritoriji Bosne i Hercegovine koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida budu registrovani u krivičnoj evidenciji BiH.

Alice Nderitu to smatra važnim korakom u potvrđivanju priznavanja odluka međunarodnih sudova i protivljenja revizionizmu, negiranju, ili veličanju ratnih zločinaca.

Ona također naglašava važnost rješavanja problema nasljeđa prošlosti, uključujući genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

- Samo poticanjem razumijevanja prošlosti kroz traženje istine i odgovornosti, te rješavanje temeljnih uzroka i kontinuirani uticaj na društvo mogu održati mir. Glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca i drugih počinitelja ovakvih zločina, koje je normalizirano i nastavlja se nekažnjeno događati, čini upravo suprotno što podrazumijeva produbljenje podjela, strah, nepovjerenje i mržnju – podvukla je UN-ova specijalna savjetnica.

Na kraju saopćenja navodi kako svi u Bosni i Hercegovini zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti, te veličanje onih koji su počinili takve zločine.

- Suprotstavljanje ovim modelima zahtijeva aktivne napore i odlučnost velikog broja aktera širom zemlje. Glasovi onih koji priznaju zločine počinjene u prošlosti i patnju koju su oni uzrokovali moraju biti jači od glasa onih koji ih negiraju. Mnogi akteri civilnog društva su decenijama poduzimali izvanredne korake u tom smislu, ali ovo je primarno odgovornost vlasti institucija na svim nivoima kako bi izgradili mirno i inkluzivno društvo - dodaje se u izjavi.

federalna.ba/Fena

Ujedinjene nacije prevencija genocid Alice Ndertu
Ambasada SAD Srebrenica BiH genocid
0 19.04.2024 19:13
Željko Komšić Ujedinjene nacije Srebrenica
0 19.04.2024 18:46
Denis Bećirović Željko Komšić Alice Wairimu Nderitu UN genocid genocid u Srebrenici
0 18.04.2024 21:38
genocid Srebrenica genocid u Srebrenici Milora Dodik rezolucija UN-a
0 14.04.2024 19:57
Srbija Srebrenica genocid Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 14.04.2024 18:11