Goražde - Otvorena džamija na Turskoj ravni

Goražde - Otvorena džamija na Turskoj ravni

Uz Ašare, dove i tekbire, u prisustvu brojnih zvanica te džemata iz goraždanskog džemata Orahovice, danas je svečano otvorena džamija na Turskoj ravni, u blizini rodne kuće Huseina ef. Đoze, jednog od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca XX stoljeća.

Otvaranju džamije koja je izgrađena zahvaljujući džematlijama i dobrim ljudima tog kraja, između ostalih, prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegoivini Husein ef. Kavazović, koji je prilikom obraćanja ukazao na važnost i istoriju Bošnjaka.

- Kroz teška vremena koja su iza nas, na našem narodu ostavljani su  tragovi, ponekad duboke rane i na našim tijelima i našim dušama, a od odlaska Osmanlija jedino je Islamska zajednica  okupljala i uvezivala naše duše i naša tijela da se ne udaljimo od onog što je uvijek bilo bit i suština našeg naroda a to je da nam drugi ne izmaknu tlo ispod nogu, pa da ostanemo na ledini bez korijena, tradicije, kulture - kazao je ef. Kavazović.

 O značaju izgradnje tog vjerskog objekta govorila je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

- Otvorismo vrata džamije na Turskoj ravni za sve džematlije ovog kraja,  u kojem ne postoji nijedna stopa, a da za nju nije vezana jedna ljudska sudbina a najviše ona herojska, zahvaljujući kojoj od Crvenih stijena do Hrenovice nijedan pedalj teritorije u protekloj agresiji nije pao. Potreba za izgradnjom ove džamije ukazala se nakon adaptacije ceste Orahovice-Prača i povezivanja Bara, rodnog sela Huseina ef. Đoze, sa ostatkom našeg kantona, a podrška Vlade ovakvim projektima neće izostati - naglasila je premijerka Obuća.

federalna.ba/Fena

 

Goražde džamija
Internacionalni festival prijateljstva Goražde
0 02.08.2022 19:22
dojava o bombi BPK Vlada BPK Goražde
0 22.07.2022 18:47