Garagić: Istinu o genocidu prenositi na mlađe generacije

Alma Garagić, učiteljici u područnoj Prvoj osnovnoj školi u Potočarima, jedna je od onih koji se bore da istina o genocidu počinjenom u Srebrenici bude adekvatno prenijeta i da se o njoj govori u školskim klupama.

Iako se u sistemu obrazovanja u manjeg bh. entitetu o genocidu govori samo informativno, kaže da kao čovjek i majka dječaka kroz vannastavne aktivnosti nastoji detaljnije prenijeti činjenice o posljednjim dešavanjima na području Srebrenice i genocidu koji je potvrđen presudama međunarodnih sudova.

Na pitanje da li, kao prosvjetni radnik koji živi i radi u Srebrenici, smatra da bi moglo doći vrijeme kada će i učenici srpske nacionalnosti izučavati o genocidu, pa čak i posjećivati Memorijalni centar u Potočarima, Garagić ističe da o svemu treba razgovarati i da ništa ne treba biti tabu tema, posebno ne genocid.

Mnogo truda, senzibiliteta i empatije treba da bi se to znanje prenijelo djeci, kaže.

- On je međunarodno priznati i to je jedna jedina istina. Ne trebamo se bavimo više tim činjenicama. Stvar je da na što bolji i jednostavniji način djeci prikažemo šta se dogodilo, kako se to sve dešavalo i da im prenesemo da se više nikad na ovim područjima ni jednom narodu ništa slično ne dogodi – zaključila je Garagić.

federalna.ba

Alma Garagić Srebrenica genocid
BiH Srebrenica Marš mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica genocid
0 19.05.2022 20:40
Edi Rama Albanija genocid Srebrenica rezolucija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 13.05.2022 22:41
Opasna imena Alma Mustafić Srebrenica
0 12.05.2022 22:07