Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno prezentirali radove slikara Marijana Krivića

Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno ugostili su i poklonicima umjetnosti prezentirali radove još jednog talentiranog slikara. Riječ je o Marijanu Kriviću koji, unatoč velikoj želji da upiše Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, to ne uspijeva zbog male upisne kvote. Završava elektrotehničku školu, životne prilike ga odvode u Švicarsku gdje provodi cijeli radni vijek, ali ostvaruje i svoj dječački san.

Više od trideset godina, kad god je to mogao, Marijan Krivić je ulazio u svoj svijet umjetnosti, promatrao, crtao, slikao i sam studiro povijest umjetnosti.

"Onda sam nastavio knjige čitat o starim majstorima, njihove tehnike, i obilazio sam po Evropi muzeje, galerije, od Luvra preko Barcelone, Rima, Minhena, Frankfurta i to. I tako da sam radom postig'o, jako dobro sam dogur'o što se tiče slika", kaže Krivić.

I ne samo dogurao, nego svojom ustrajnošću i talentom stao uz bok i kolegama s akademskom titulom.

"Temeljit, pedantan slikar, iako je on samouk, koji teži jednome skladu. Ja sam prije nekoliko godina rekla da se njegovo slikarstvo može opisati sa tri riječi: ljubav, sklad i žar", istakla je kustosica FMGG Livno Acc. slikarica Željka Markov.

A i Livnjaci su još jednom pokazali koliko vole umjetnost te dolaskom podržali svog sugrađanina. Njegove slike su za mnoge od njih bile pravo iznenađenje.

"S obzirom na, na slikara koji je, mislim, amater, ja sam se iznenadio i impresionirao me ovim slikama", kazao je Berislav Pervan, posjetitelj iz Livna.

"Evo smatram da je Marijan ovom svojom izložbom pokazao jednostavno da je Livno grad slikara i smatram da to stvarno kao što su rekli nije njegov vrhunac, da će toga, ovaj, da će toga još biti i nadam se da ćemo opet posjetiti ovakvu jednu izložbu", kazala je Magdalena Krivić, posjetiteljica iz Livna.

Kriviću je ovo četvrta samostalna izložba i druga u rodnom gradu. Po vokaciji je realist, a teme njegova stvaralaštva su njemu vrlo bliske intimne scene, poput portreta njegovih najmilijih, nostalgični prizori iz zavičaja, mrtva priroda, kristološka tematika, aktovi i krajolici.

federalna.ba

Marijan Krivić Livno izložba