Francuski spasioci nisu adekvatno reagovali na pozive čamca sa migrantima koji je potonuo
(Izvor: Getty Images)

Francuski spasioci nisu adekvatno reagovali na pozive čamca sa migrantima koji je potonuo

Sve je više dokaza da francuske spasilačke službe nisu na adekvatan način odgovorile na poziv u pomoć čamca sa najmanje 33 migranta na njemu koji je potonuo u La Mancheu prošlog novembra kada je samo dvoje putnika preživjelo.

Transkripti hitnih poziva upućenih francuskoj obalskoj straži sugerišu da je očajnim putnicima više puta rečeno da pozovu hitne službe Velike Britanije, uprkos tome što su bili u francuskim vodama kada su prvi put zatražili pomoć, prenosi BBC.

Istraga francuske policije sugeriše da francuska obalska straža nikada nije poslala pomoć na lice mjesta, uprkos zahtjevu Velike Britanije da to učini.

Prošle godine 24. novembra operateri francuske obalske straže u kontrolnoj sobi na Rtu Cap Gris-Nez, primili su prvi poziv upomoć čamca sa migrantima koji se našao u nevolji. Putnici su zamoljeni da pošalju tačnu lokaciju sa svojih mobilnih telefona koja je postavila je čamac više od pola milje unutar francuskih voda.

Prema dokumentima, francuski operateri su upozorili britansku obalsku stražu u Doveru. Dvadeset minuta kasnije, nakon što su sa broda dobili ažuriranu lokaciju, poslali su Doveru koordinate, rekavši da je čamac sada u britanskim vodama.

Ubrzo nakon toga, Velika Britanija je poslala poruku da se čini da je brod ipak u Francuskim vodama ali su francuski operateri nastavili da više od dva sata pozivaju putnike broda da se obrate Velikoj Britaniji za pomoć.

Britanske vlasti poslale spasilački brod na lice mjesta ali da su takođe zatražile od Francuske da pošalje svoj patrolni čamac Le Flamant, jer je bio bliže. Međutim Le Flamant nikada nije poslat.

Kontrolna soba u Doveru pretražila je oblast u kojoj se procjenjivalo da se nalaze migranti u nevolji. Međutim, ništa nije pronađeno.

federalna.ba/Beta

Francuska Velika Britanija migranti
migranti migracije Federalni radio
0 28.09.2023 16:56
Francuska maltretiranje škola Vlada samoubistva
0 28.09.2023 08:03
Kostarika migranti vanredno stanje
0 27.09.2023 09:09