Prilog Amra Ličina

Forum "Rezolucija - Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine"

U Sarajevu je počeo forum "Rezolucija - Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine", u organizaciji Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića, Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida 1995. godine i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“, te pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Skup je koncipiran kao panel-sesija posvećena Rezoluciji, njenom značaju i implementaciji u procesu sveobuhvatnog dolaska do istine, pravde i pomirenja, kao i njenom međunarodnom značaju i budućim refleksijama.

 

Veoma je bitno da se govori o Rezoluciji koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN-a iz razloga što se mora krenuti u realizaciju onih bitnih stavki koje sama Rezolucija predviđa, a to je prije svega obrazovni sistem. Mislim da bi na Forumu trebali pokrenuti jedno ključno pitanje, a to je da mi u Federaciji BiH budemo nosioci, odnosno Ministarstvo obrazovanja, da se pokrene procedura izmjene kurikuluma kako bi se genocid u Srebrenici našao u školskim udžbenicima, kazao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović:

„Ili da se na neki drugi način omogući izučavanje genocida i drugih ratnih zločina u obrazovnom sistemu, prije svega u srednjim, ali i visokoškolskim ustanovama i na taj način pokažemo svima da smo spremni. A budimo na neki način primjer i drugom entitetu, odnosno cijelom regionu, kako i na koji način bi se jedna takva stavka mogla primijeniti, ispunjavajući samu Rezoluciju. Naravno, ja se nadam da će o tome biti riječi, a u svakom slučaju nadležna tijela, odnosno ministarstva u Federaciji, imaju na neki način i obavezu i potrebu da to urade.“

 

Potpredsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić, kaže kako je večerašnji forum potreban iz razloga što ne prestaju kritike iz bh. entiteta RS i Srbije zbog neshvatanja vrijednosti Rezolucije koja je samo pečat na istinu:

„Događaji da se priča o Rezoluciji su veoma bitni. Dokle god svi ne shvate da je Rezolucija jedna satisfakcija i za žrtve i za agresore i za one koji su mislili drugačije, da se zločin ne isplati, a da se istina mora prihvatiti. Radi budućnosti i mira. Valja nama sa nama!“

 

Za političkog ekonomistu, člana Međunarodnog strateškog foruma i doktoranta na IUS-u Ismeta Fatiha Čančara, Rezolucija je dovela  srpsku politiku u Bosni i Hercegovini u krizu kao i cijeli projekat koji je uspostavila srpska politička i naučna elita, a koji se svodi na kraju dana pod onim što se zna 'svi Srbi u jednoj državi':

„I to je jedan proces koji teče i u kojem se ratni ciljevi pokušavaju ostvariti političkim sredstvima. Ova Rezolucija neminovno anulira taj projekat. To jeste prostor na kome je počinjen genocid sa željom da se otcijepi i tako nagradi ratna politika koja normalizira genocid kao prihvatljivo sredstvo postizanja političkih ratnih ciljeva. Rezolucija je na jedan način apsolutna suprotnost tom procesu i to je posljednji pokušaj da se taj projekat spasi, zato i vidimo ovakav odgovor nakon usvajanja Rezolucije.“

 

I dok se pokušava ukazati na značaj usvojene Rezolucije o Srebrenici, za to vrijeme u manjem bh. entitetu podnose se krivične prijave i privode na saslušanja Bošnjaci povratnici. Jučer je zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkić obavijestio javnost da je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Salkić smatra da je sasvim izvjesno da se, kako kaže, prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake:

“Korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka.  Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije.”

 

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić će biti saslušan 19. juna u Policijskoj upravi Zvornik u svojstvu osumnjičenog. Tim povodom, Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu (Serge Brammertz) u kojem je zatraženo da se zaustavi "najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet". Podsjećamo, na dan usvajanja Rezolucije o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Suljagić je pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog navodnog raspirivanja "međunacionalne mržnje".

 

Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
komemoracija Srebrenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 11.07.2024 18:10
genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica
0 10.07.2024 21:00
Kosovo Srebrenica genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 10.07.2024 18:11
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica genocid Antonio Gutteres
0 10.07.2024 18:00
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica genocid
0 10.07.2024 17:57
Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 27.05.2024 20:03