Finska i Švedska preduzele bezbjednosne mjere poslije curenja gasovoda Sjeverni tok
(Izvor: EPA-EFE/Danish Defence Command)

Finska i Švedska preduzele bezbjednosne mjere poslije curenja gasovoda Sjeverni tok

Finska koja se graniči sa Rusijom naredila je danas jačanje bezbjednosti oko strateške infrastrukture poslije sumnji o sabotaži na dva gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru, dok je u švedskim nuklearnim centralama podignut nivo pripravnosti.

"Tražili smo od svih grana vlasti da budu na oprezu kao i jačanje bezbjednosnih mjera za više kritičnih infrastruktura", rekla je ministarka finansija Anika Sariko na konferenciji za novinare.

Posebna pažnja pridata je elektro mreži, rekla je ona.

U Švedskoj su uprave dvije glavne nuklearne centrale u zemlji, u Forsmarku na istoku i Ringhalsu na jugozapadu, saopštile za France-Presse da su prešle na pojačanu pozornost zbog događaja s gasovodom u Baltičkom moru.

Više zemalja već je najavilo da jača mjere bezbjednosti oko energetske ili strateške infrastrukture: Njemačka, Danska i Norveška, sada prvi izvoznik gasa za ostalu zapadnu Evropu.

Curenja su primijećena na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji ne rade, ali su cijevi pune gasa.

Sjevernoatlantski savez (NATO) izrazio je danas "duboku zabrinutost" zbog oštećenja gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 iz kojih curi gas u Baltičkom moru i upozorio da će svaki namjerni napad na infrastrukturu saveznika naići na "ujedinjen i odlučan odgovor". NATO je naveo da informacije do sada ukazuju da se radi o sabotaži kao i da curenja predstavljaju rizike po transport i životnu sredinu.

federalna.ba/Beta-AFP

Finska Švedska