Finska i Švedska odlučne da u paketu uđu u NATO
(Izvor: AA)

Finska i Švedska odlučne da u paketu uđu u NATO

Premijerka Finske Sanna Marin i švedski kolega Ulf Kristersson izjavili su u četvrtak da je sigurnost dvije baltičke države međusobno povezana, te su izrazili spremnost da zajedno finaliziraju proces zahtjeva za članstvo u NATO-u.

"Radimo zajedno. Bili smo u bliskom kontaktu svaki dan po ovom pitanju. Naravno, želimo da Turska i Mađarska odobre naš zahtjev što je prije moguće", rekla je finska premijerka Sanna Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Švedske Kristerssonom u Stockholmu.

Lideri dviju zemalja su tokom sastanka razgovarali i o nastavku pružanja podrške Ukrajini.

Marin je ohrabrila Ukrajince da vjeruju u sebe, dodajući da će pomoći toj zemlji na putu da postane članica Evropske unije.

Dodala je da je sigurnost Finske i Švedske međusobno povezana zbog trajne promjene sigurnosnog poretka u Evropi.

"U interesu cijele alijanse je da se zajedno pridružimo NATO-u. Razgovarali smo o zabrinutostima koje je izrazila Turska, kako je dogovoreno u Madridu. Nadamo se da će sve zemlje članice NATO-a uskoro odobriti naš zahtjev, a vjerujemo da će Finska i Švedska biti saveznici na samitu u Vilniusu", rekla je Marin, misleći na samit lidera zemalja članica NATO-a u julu ove godine.

Osvrnula se i na poštovanje vjerskih pitanja u Finskoj ističući da je tamo zakonom zabranjeno spaljivanje svetih knjiga.

"Ne dozvoljavamo spaljivanje Kur'ana ili Biblije. Želimo da zaštitimo slobodu ljudi da vjeruju u šta žele. U Finskoj postoje i neki zakoni o paljenju vatre na javnim mjestima. Ne možete spaljivati ne samo Kur'an nego ni svoje stolice na javnom mjestu. Nemojte to raditi u Finskoj", poručila je Marin.

Na pitanje šta bi se desilo ukoliko bi prijem Švedske u NATO potrajao, Marin je rekla:

"Švedska također ispunjava uslove da postane članica NATO-a. Ne sviđa mi se ovakva atmosfera u kojoj je Švedska predstavljena kao problematična."

Kristersson je kazao da Švedska ima bliske odnose s Finskom, dodajući da su zajedno krenuli na put ka članstvu u NATO-u i da u tome nastavljaju zajedno.

"Na jutrošnjoj sjednici Vlade formalizirali smo prijedlog zakona o borbi protiv terorizma. Prijedlog zakona će biti upućen u parlament u martu i on će stupiti na snagu od 1. juna. Ovo je kamen temeljac u dugoročnoj posvećenosti Švedske borbi protiv terorizma“, istakao je Kristersson.

Osvrćući se na nedavne tenzije s Turskom i provokacije u Švedskoj koja je dozvolila spaljivanje svete knjige Kur'ana, Kristersson je rekao da razumije i dijeli razočarenje izazvano ovim postupcima.

"Moja poruka svim Šveđanima je vrlo jednostavna: 'Smirimo situaciju i fokusirajmo se na ono što je zaista važno, a to je jačanje nacionalne sigurnosti kao punopravnih članica NATO-a'", kazao je švedski premijer.

Obećao je da će Švedska učiniti svoj dio obaveza prema trilateralnom sporazumu koji je potpisala s Finskom i Turskom u junu prošle godine za jačanje borbe protiv terorizma i jačanje saradnje, a kako bi u konačnici i Ankara odobrila njihov prijem u alijansu.

federalna.ba/AA

Finska Švedska NATO
Srbija NATO Sombor Milorad Dodik
0 24.03.2023 22:37
Finska Ukrajina
0 23.03.2023 17:35
Velika Britanija NATO Rusija
0 23.03.2023 17:25