Federalni ministri odali počast ubijenoj mladosti u Tuzli
(Izvor: Fena/Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću)

Federalni ministri odali počast ubijenoj mladosti u Tuzli

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, rada i socijalne politike Adnan Delić, energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas su uime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine učenjem Fatihe, minutom šutnje  i polaganjem cvijeća odali počast ubijenoj mladosti u Tuzli.

U saopćenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da su na današnji dan prije 29 godina pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) počinili masakr u Tuzli nad nedužnim civilima. Na području grada zvanog Kapija granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva Sandro Kalesić imao dvije i po godine.

- Komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata, počelo je polaganjem vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj banji, a zatim i na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, na Kapiji. Tradicionalno, u 20.55 sati, na sami čin nemilog događaja, oglasit će se i sirena - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ministar Isak je istakao da se svaki dan trebamo prisjećati strahota koje su pretrpjeli građani u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Njihova ubistva trebaju biti trajni podsjetnik za mlađe generacije koje moraju znati istinu da se nikada više ne ponovi slična tragedija. Naglasio je da je naša moralna obaveza da njegujemo sjećanje na rano prekinutu mladost i da učimo našu djecu da ne mrze, ali da pamte.

- Danas se sjećamo nevinih žrtava, uglavnom mladih na Kapiji u Tuzli, podsjećajući se na bolnu cijenu mržnje i ubijanja. Naša je dužnost da nikada ne zaboravimo ubijene civile, koji su naši sinovi, kćeri, prijatelji i sugrađani. Sjećanje na njih obavezuje nas da gradimo budućnost utemeljenu na miru, pravdi i poštovanju ljudskih prava - kazao je ministar Delić.

Ministar Lakić je istakao da se na današnji dan prisjećamo ubijene mladosti na Kapiji u Tuzli, odajući počast njihovim naglo prekinutim mladostima i životima.

- Kapija za nas Tuzlake nije samo mjesto tragedije ona je simbol naše tuge, ali i snage i otpornosti. Sjećanjem na naše mlade sugrađane jačamo odlučnost da izgradimo društvo zasnovano na miru, pravdi i međusobnom poštovanju, jer Tuzla je oduvijek bila mjesto susreta i spajanja - istakao je ministar Lakić.

Ministar Lokmić naglasio je da danas obilježavamo jedan od značajnih datuma, jedan od najbolnijih dana u tuzlanskoj historiji.

-Masakr na Kapiji ostat će upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini. Njegujmo, pamtimo i nikad ne zaboravljajmo - kazao je ministar Lokmić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Grad Tuzla Tuzlanska kapija