Evropska federacija novinara osuđuje prekid emitiranja signala FTV-a

Evropska federacija novinara osuđuje prekid emitiranja signala FTV-a

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se podružnici u Bosni i Hercegovini, Udruženju BH novinari u zahtjevu ponovnog aktiviranja signala Federalne televizije FTV, čiji su TV i radio programi bili prekinuti 8. maja nakon odluke UO javnog emitera BHRT zbog finansijskog spora.

EFJ i BH novinari osudili su nered koji je doveo do prekida emitovanja FTV-a, u kontekstu neodgovornog političkog uplitanja suprotnog javnom interesu te pozvali novinare da zatraže ostavku menadžmenta, koji se čini nesposobnim da se odupre političkom pritisku i garantuje finansiranje i nezavisnost javnih medija.

EFJ je već osudio nestabilno finansiranje i nedostatak nezavisnosti javnih medija.

- Potpuno je neshvatljivo da dva javna emitera, sa sjedištem u Sarajevu i smještenim u istoj zgradi, ucjenama i drastičnim mjerama kao što su ukidanje programa ili uskraćivanje javnog novca rješavaju važna pitanja javnog emitera i finansijskog opstanka - reagovao je Upravni odbor BH Novinara.

Tvrde da nezakonite i nerazumne odluke dva rukovodstva predstavljaju direktno kršenje prava građana na slobodu informisanja i pristup informacijama od javnog značaja, kao i povredu prava zaposlenih na plaćene i dostojanstvene uslove rada.

- Pozivamo organe javne vlasti da garantuju finansiranje i nezavisnost javnih medija BHRT, FTV i RTRS, čije postojanje doprinosi medijskom pluralizmu i koji imaju suštinsku ulogu čuvara demokratije, posebno osuđujući korupciju i loše upravljanje u javnosti – kazala je  predsjednica EFJ-a Maja Sever, koja će u nedjelju u Sarajevu učestvovati na konferenciji za medije o toj temi.

federalna.ba/Fena

EFJ Federalna televizija
Federalna televizija
0 03.06.2024 16:31
Olimpijada u Sarajevu Federalna televizija
0 04.04.2024 13:00
Mreža Federalna televizija federalna TV RTVFBIH RTV Federacije BiH
0 27.02.2024 21:23
Federalna televizija Olimpijada u Sarajevu Muhamed Bikić
0 07.02.2024 08:43
Fadil Novalić Haris Šertović Afera Respiratori Udruženje BH novinari Federalna televizija Centar za istraživačko novinarstvo Fikret Hodžić
0 31.01.2024 20:08